Eigenaar mijnramp Brazilië betaalt schadevergoeding

De eigenaar moet 24 miljard real betalen, wat omgerekend 5,6 miljard euro is.

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers in het dorp dat overspoeld werd door de modderstroom. Foto Ricardo Moraes / Reuters

De eigenaar van de Braziliaanse mijn waar in november 2015 een dam doorbrak, moet een schadevergoeding van 24 miljard real (5,6 miljard euro) betalen. Het bedrijf en de Braziliaanse regering hebben woensdag na maandenlang steggelen een overeenkomst gesloten, zo blijkt uit documenten die persbureau Reuters ingezien heeft.

Door de dambreuk op 7 november ontstond een modderstroom, die onder meer een dorp met zeshonderd inwoners bedolf. De ramp kostte aan dertien mensen het leven. Bovendien spoelden met de zestig miljoen kubieke meter modder ook afvalstoffen uit de mijn mee. Die hebben een grote rivier in de omgeving, de Doce, ernstig vervuild.

De mijneigenaar draagt dit jaar zo’n 473 miljoen euro en de komende vijf jaar elk ongeveer 284 miljoen euro over aan een schoonmaakfonds. Naar alle waarschijnlijkheid neemt het proces om alle schade na de dambreuk op te ruimen meer dan tien jaar in beslag. Eerder kreeg het mijnbedrijf al een boete van omgerekend 60 miljoen euro van een milieuwaakhond.

IJzererts

Het mijnbedrijf dat verantwoordelijk wordt gehouden is een samenwerkingsverband van ‘s werelds grootste mijnbedrijf BHP Billiton en van een van de grootste mijnbedrijven van Brazilië, Vale. De mijn produceert zo’n 30 miljoen ton aan ijzererts per jaar.

    • Maarten Back