Doemscenario FC Twente dreigt door gerommel in boekhouding

FC Twente leek december vorig jaar gered met een gemeentelijke garantstelling van 32 miljoen euro. Maar de problemen die zich daarna openbaarden rond de verwerking van de transfer van Dusan Tadic in 2014 hebben er toe geleid dat het voortbestaan van de club weer in het geding is. Betrokkenen maken zich grote zorgen dat FC Twente volgend seizoen geen betaald voetbal speelt.

Dinsdagavond werd het rapport van onderzoeker Ben Knüppe naar het wanbeleid onder voorzitter Joop Munsterman gepubliceerd. Zijn conclusie: op Ton Heerts na, die dit voorjaar aantrad, moeten alle zittende bestuurders opstappen: ze wisten van misstanden maar deden te weinig.

Er loopt nog een apart onderzoek naar recente transfers van FC Twente, maar Knüppe concludeert al dat er moedwillig gerommeld is bij de verwerking van de Tadic-transfer. Daarbij werd gezocht naar manieren om een (tweede) tranche van 1,8 miljoen euro voor Tadic’ zaakwaarnemer over het vorige boekjaar heen te tillen. FC Twente kon zich deze betaling vorig seizoen niet veroorloven en trachtte deze uit te stellen „via facturen die ogenschijnlijk niets met de transfer van Tadic te maken hebben”, aldus Knüppe.

Dat zou betekenen dat het jaarverslag over afgelopen seizoen aangepast moet worden, en puntenstraf onvermijdelijk is voor FC Twente. Dat is de derde puntenstraf in een jaar, een vierde is er niet. Dan wordt licentie voor profvoetbal ontnomen. De problemen zijn immens, aangezien nog te publiceren halfjaarcijfers mogelijk (ook) ontoereikend zijn. De club heeft uitstel tot 1 mei om die cijfers te leveren.

De aanklager betaald voetbal kan daarnaast sancties opleggen voor overtredingen van andere KNVB-regels. FC Twente is overigens voorwaardelijk zijn licentie al kwijt als straf voor de zogeheten ‘sideletter’ met investeringsmaatschappij Doyen, die Munsterman en toenmalig commissaris Aldo van der Laan buiten de KNVB om tekenden. Op 1 mei moet de club de zaken op orde hebben.