Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto: ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag

Bavaria stimuleert ouderen om halve weken te werken

Bierbrouwer Bavaria laat ouderen halve werkweken draaien voor bijna net zoveel loon. Via een nieuwe constructie kunnen zestigplussers tot hun pensioen gezond aan het werk blijven en er ontstaat tegelijkertijd ruimte voor jongere en minder dure werknemers, schrijft het Financieele Dagblad. Het netto-inkomen van de minder werkende ouderen blijft behoorlijk op peil, maar ze bouwen wel minder pensioen op.

In de nieuwe constructie komen zestigplussers in dienst bij uitzendbedrijf Start People en worden ze vervolgens voor halve werkweken gedetacheerd bij Bavaria. Volgens HR-directeur Marcel Voets is het nodig om met dit soort creatieve oplossingen te komen, omdat ouderen vaker ziek zijn:

“Je ziet bij mensen vanaf 55 jaar dat het aantal gezondheidsklachten en verzuimdagen snel toeneemt, bij hoog- én laaggeschoolden.”

Toch is er nog weinig belangstelling voor de nieuwe constructie. Volgens vakbond FNV komt dat doordat mensen als gedetacheerden fors minder pensioen opbouwen en de meesten zich dat niet kunnen veroorloven. Maar HR-directeur Voets denkt dat het niet meer dan koudwatervrees is:

Werknemers wachten tot de eerste schapen over de dam zijn.

Zo’n veertig procent van het Bavaria-personeel is boven de vijftig.

Nederland dreigt weer land van geld in ouwe sokken te worden

Met de almaar dalende rentes is het punt dichtbij gekomen dat mensen hun geld van de bank halen en het thuis in een kluisje of in een ouwe sok onder het matras gaan bewaren. Maar dat is eigenlijk voor niemand goed, zegt econoom Harald Benink van de Universiteit van Tilburg in De Telegraaf:

“Het thuis onder het spreekwoordelijke matras stoppen is geen goed idee, want zo loop je meer risico’s. Voor banken is het ook slecht, omdat zij hiermee een belangrijke financieringsbron kwijt zijn”

De drie grootste banken - ABN-AMRO, Rabobank en ING - geven nu nog 0,6 procent rente op spaarrekeningen. Maar als Mario Draghi volgende week de depositorente die toch al negatief is nog verder verlaagt, zal waarschijnlijk ook de Nederlandse spaarrente verder dalen.

Zolang banken überhaupt nog spaarrente geven zullen ze ergens anders extra moeten verdienen. In andere Europese landen zijn daar volgens ING-econoom Carsten Brzeski al maatregelen voor genomen:

“In Scandinavië hebben banken bijvoorbeeld de rente op kredieten verhoogd. Klanten van Duitse banken moeten door de lage rente meer betalen voor hun pinpas of bankrekening.”

Verkoop van luxeappartementen in Londen hapert

In de allerduurste categorie van de Londense huizenmarkt is de vraag plotseling ingezakt. Volgens De Volkskrant is dat het best merkbaar als in de nieuwe woonwijk op het voormalig industrieterrein Nine Elms. En dan vooral bij het exclusieve appartementencomplex waarvoor de iconische energiecentrale Battersea Power Station helemaal wordt omgebouwd.

En dat had nou net de parel moeten worden, zei ook burgemeester Boris Johnson afgelopoen oktober nog in een interview met The Daily Mail:

Dat er nog veel appartementen in het Battersea Power Station te koop staan heeft vier belangrijke redenen:

1. Kopers van dure tweede woningen moeten vanaf april een extra belasting van 3 procent betalen
2. Angst voor een Brexit dat tot hogere rentes kan leiden
3. De appartementen zijn vooral in Azië te koop aangeboden en door de stagnerende groei van vooral China zijn er minder potentiële kopers
4. De omgeving is niet echt florissant. De flats aan de andere kant van de weg zouden volgens de Volkskrant-correspondent niet misstaan in de voormalige DDR.