In beeld

Dit is het leven van profgamer Fabian

Fabian ‘Febiven’ Diepstraten speelt het computerspel League of Legends professioneel. Zijn leven heeft veel weg van dat van een professionele sporter.
Fabian verdiende tot nu toe zo’n 70.000 euro aan prijzengeld. Dat is nog exclusief zijn salaris: 10.000 per maand.
Gordon Welters
In een grijze joggingbroek, versierd met blauwe hartjes en de tekst ‘I Love You’, ontvangt Fabian Diepstraten zijn gasten in een villa in Berlijn, waar hij en zijn teamgenoten wonen en ‘werken’.
Gordon Welters
In Berlijn heeft het Fnatic-team een gamevilla met acht slaapkamers voor vijf gamers, een coach, een statisticus en een teammanager.
Gordon Welters
De negentienjarige Fabian stopte twee jaar geleden met zijn mbo-ICT-opleiding. „Ik wilde maar een ding: professioneel gamen.” Hij gamede meer dan tien uur per dag.
Gordon Welters
Andere hobby’s dan gamen heeft hij niet. Hij speelt zelfs maar één spel: League of Legends.
Gordon Welters
Zijn ‘werkdag’ begint om 10.00 uur, met urenlang gamen in de woonkamer.
Gordon Welters
Er zijn teambesprekingen met de coaches die hun wedstrijden analyseren en de tegenstander in kaart brengen. Eén-op-één-gesprekken: wat moet Fabian beter doen? Hoe ontwikkelt hij zich?
Gordon Welters
’s Avonds kijken ze de wedstrijden terug met commentaar van de coaches: hoe het de volgende keer beter moet, hoe ze de volgende tegenstander gaan bestrijden.
Gordon Welters
Tussendoor eten en drinken, dat volledig verzorgd wordt door de teammanager en een kok.
Gordon Welters
Fabian en zijn teamgenoten achter de schermen op een gamewedstrijd in Berlijn.
Gordon Welters
Riot Games heeft op een bedrijventerrein in het oosten van Berlijn een permanente game-arena. Op wedstrijdavonden reizen honderden toeschouwers naar de game-arena om hun helden in actie te zien op een groot podium.
Gordon Welters
In Nederland is professioneel gamen nog niet zo bekend. Buiten ons land zijn stadions als de Mercedes-Benz Arena in Berlijn, Wembley in Londen en Madison Square Garden in New York binnen no-time uitverkocht.
Gordon Welters
Teambespreking van Fnatic voor het begin van de wedstrijd.
Gordon Welters
De meeste kijkers kijken via streaming. De wedstrijden worden live uitgezonden via sites als Twitch.tv.
Gordon Welters
Onder zijn online alter ego Febiven boekte Fabian de afgelopen jaren grote successen – vorig jaar werd hij met zijn team derde bij de World Championship.
Gordon Welters
Zaterdag en zondag heeft hij vrij, dan is er tijd voor andere dingen. Wat hij doet met zijn vrije tijd? „Meestal gamen. Maar vrijdagavond ga ik met teamgenoten de stad in.”
Gordon Welters