Longreads

Deze Canadees hielp acht mensen te sterven

Euthanasie op primetime? In Canada zijn ze nog lang niet zo ver als wij hier in Nederland. In de boeiende longread By the time you read this, I’ll be dead vertelt de Canadese activist John Hofsess waarom hij rond de eeuwwisseling hielp bij de zelfverkozen dood van acht landgenoten. De door hem mede opgerichte ’Right to Die

Uit idealisme hielp John Hofsess acht Canadezen bij hun dood. Toen was hij zelf aan de beurt.

Euthanasie op primetime? In Canada zijn ze nog lang niet zo ver als wij hier in Nederland. In de boeiende longread By the time you read this, I’ll be dead vertelt de Canadese activist John Hofsess waarom hij rond de eeuwwisseling hielp bij de zelfverkozen dood van acht landgenoten.

De door hem mede opgerichte ’Right to Die Society of Canada‘ bedacht clandestiene methodes om ondraaglijk zieke mensen te helpen sterven. Dat beschrijft Hofsess op droge, bijna logboekachtige wijze. Over een hulpmiddel van eigen hand zegt hij:

A debreather provides a comfortable death within 30 minutes.”

Bonnetje bewaren

Tussen de acht doden zit ook één bekende: de dichter Al Purdy. Media schreven destijds dat hij in zijn slaap was overleden, maar de activist geeft toe dat hij hierachter zat.

Hofsess en zijn medeactivisten gingen zeer minutieus te werk om niet gepakt te worden - op hulp bij zelfdoding staat in Canada een maximum celstraf van 14 jaar. Zo moest één echtgenoot boodschappen doen op het moment suprême, zodat hij met zijn kassabon een alibi had.

Paspoort afgepakt

En dat verklaart ook gelijk de titel van de longread.

“I was told that, upon publication of this article, I could be arrested and charged with crimes ranging from assisted suicide to first-degree murder. If charged, I would immediately lose my passport.”

In de laatste dagen van zijn leven vloog Hofsess - inmiddels zelf terminaal ziek - naar Zwitserland voor hulp bij het eindigen van zijn eigen leven. Hij overleed maandag.

By the time you read this, I’ll be dead op de site van Toronto Life. 4.200 woorden (leestijd 17 minuten).