Staatssecretaris Dekker moet Mediawet aanpassen

Staatssecretaris Sander Dekker tijdens het Eerste Kamerdebat over het toekomstbestendig maken van de publieke mediadienst.
Staatssecretaris Sander Dekker tijdens het Eerste Kamerdebat over het toekomstbestendig maken van de publieke mediadienst. Foto Martijn Beekman / ANP

Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) moet zijn Mediawet drastisch aanpassen om aan de wensen van de Eerste Kamer tegemoet te komen.

In debat met de senaat deed hij dinsdagavond aan precies genoeg oppositiepartijen beloftes om volgende week of de week daarna een meerderheid van 40 stemmen voor zijn wet over de publieke omroep te verzamelen. Die wet gaat echter pas volledig in als hij met een zogeheten reparatiewet alle gewenste wijzigingen heeft bewerkstelligd.

Lees ook: Vijf mislukte plannen van Dekker. Wat is er over van zijn Mediawet?

Kritiek op rol kabinet bij publieke omroep

De Eerste Kamer had grote kritiek op de mate waarin de overkoepelende NPO volgens de nieuwe wet stuurt wat de omroepverenigingen wel en niet mogen uitzenden. Ook eiste de senaat dat Dekker, en de rest van het kabinet, zich op geen enkele manier meer bemoeit met de benoemingen van bestuurders en toezichthouders van de publieke omroep.

Met nog enkele toezeggingen op het gebied van publieksbetrokkenheid bij de omroep, een strenge kijkwijzer voor reclames en een status aparte voor de Friese Omrop Fryslan, trok hij VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie over de streep. Het CDA, dat in de Tweede Kamer voor de wet stemde, is in de Eerste Kamer tegen.

De Mediawet, die dateert van augustus en in oktober met ruime steun door de Tweede Kamer werd aangenomen, loopt wel verdere vertraging op. De wet had op 1 januari moeten ingaan, maar het senaatsdebat vond door een overdaad aan vragen – en een stevige lobby uit Hilversum – pas vorige maand plaats. Verdere behandeling werd toen uitgesteld tot afgelopen dinsdag en de Eerste Kamer heeft al aangekondigd volgende week weer verder te willen debatteren wanneer de toezeggingen van Dekker zwart-op-wit staan. Stemming is dan waarschijnlijk 15 maart.

Reparatiewet

Een groot deel van de senaat had liever gezien dat Dekker de wet had aangehouden en de beloofde wijzigingen met een novelle (wetswijziging) zou regelen, in plaats van een reparatiewet. Maar Dekker overtuigde door te zeggen dat dit de regionale omroepen, die moeten bezuinigen en samenwerken, in problemen zou brengen.

De wet gaat dus waarschijnlijk wel eind deze maand in, maar alleen het gedeelte dat de provinciale omroepen betreft. De rest van de wet mag pas in werking treden nadat ook de reparatiewet door Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. Het duurt dus nog wel even voordat de wens die Dekker in het debat uitsprak uitkomt:

“We willen allemaal graag in de fase belanden waarin we kunnen zeggen: nu is het klaar.”