Opinie

De Thuiskok: Boerenkoolcheddarsalade

lillustratie jet peters
lillustratie jet peters

Nederlanders eten maar al te graag boerenkool in de winter, als stamppot met rookworst. De rest van de wereld ziet boerenkool als een superfood vanwege de vele goede voedingsstoffen die erin zitten. Toch is dat niet de reden voor Matt Wilkinson, auteur van Simpele Seizoenssalades, om er een lichte maaltijdsalade van te maken. Hij vindt het gewoon lekker. En het is eens een keertje wat anders. Was de boerenkool en snijd de dikke nerven uit het blad. Zet weg. Giet voor de dressing de melk in een pannetje en breng aan de kook. Klop de cheddar, azijn en boter erdoor tot alles is gesmolten. Strooi al roerend de maïzena erbij en breng opnieuw aan de kook tot de saus de consistentie heeft van gele vla. Blijf roeren. Meng er 20 ml water en de amandelen door en houd warm.

Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Giet 40 ml olie erin en verwarm 2-3 minuten of tot de olie begint te roken. roerbak hierin de boerenkool circa 10-12 minuten; de kool moet geslonken zijn en niet al te hard. Verwarm een klein koekenpannetje op middelhoog vuur. Bak in de resterende olie twee spiegeleieren. Doe de kool in een ruime slakom, voeg de helft van de dressing toe, inclusief veel van de amandelen, en de peterselie. Breng op smaak met zout(vlokken) en zwarte peper. Verdeel het koolmengsel over twee borden, druppel er wat dressing over, bestrooi met geraspte parmezaan en leg de eitjes erop