Cruijff ontmoet Verstappen: “Hij mag niet in het eerste meedoen, hij dóét mee”

De zieke Cruijff (68) volgt Formule 1 op de voet, op de Spaanse televisie is er ook geen ontkomen aan: altijd auto- en motorraces. Hij noemt de achttienjarige Verstappen een sporter die „exceptioneel goed is in de details.”

Johan Cruijff ontmoette vandaag Max Verstappen op het circuit van Barcelona.
Johan Cruijff ontmoette vandaag Max Verstappen op het circuit van Barcelona. Foto Verstappen.nl/Niels Hendrix

Hij heeft een serie van zes zware behandelingen achter de rug. Vorige week donderdag was de laatste. Hoe hij zich voelt? „De eerste vier, vijf dagen denk je: ‘Kan iemand mij nu niet duwen?’ Het weekeinde blijf je thuis, want dan is het alsof je in elkaar geslagen bent. Ik dacht: als ik ga, laat ik dan woensdag gaan. Na zo’n week probeer ik weer in vorm te geraken. Veel wandelen, veel dit, veel dat.”

En vandaag - woensdag dus - even naar het racecircuit van Catalunya, vlak bij zijn woonplaats Barcelona, voor een bezoekje aan Max Verstappen die daar met alle Formule 1-teams aan het testen is.

Twitter avatar Max33Verstappen Max Verstappen Great to meet sports legend @JohanCruyff here in #Barcelona https://t.co/tHPlXA3rIU
Twitter avatar JohanCruyff Johan Cruyff It’s been nice to meet a great talent and fellow Dutchman @Max33Verstappen in #Barcelona https://t.co/piu0i5q8eU

Johan Cruijff maakt een montere indruk, zijn gezicht lijkt ietsje opgeblazen door de therapie tegen longkanker. Nooit een probleem gehad om ergens een mening over te hebben. Nu ook niet, hoewel hij liever maar even wegblijft uit het medische domein:

„Nu komt het tweede gedeelte van de behandeling, en is het: hoe kunnen we de boel met zo min mogelijk problemen zo goed mogelijk controleren. Dus nu hebben ze waarschijnlijk een vergadering waar ik me niet mee bemoei. Want ik heb de ballen verstand van wat ze erin stoppen qua medicijnen. Die zijn natuurlijk een stuk minder agressief dan de eerdere die ik heb gehad.”

Exceptioneel goed

Het is een korte ontmoeting tussen Max Verstappen, diens vader Jos en de legendarische voetballer. Max rijdt vandaag niet, maar zit vol verplichtingen. Interviews, meet-and-greets met sponsors, overleg met de technische staf van zijn team Toro Rosso. Maar voor een onderonsje met Cruijff is er in het strakke tijdschema altijd ruimte.

Cruijff (68) volgt Formule 1 op de voet, op de Spaanse televisie is er ook geen ontkomen aan: altijd auto- en motorraces. Hij noemt de achttienjarige Verstappen een sporter die „exceptioneel goed is in de details.” En als er in de sport iemand is „die volledig buiten de pot piest”, dan gaat ook bij Cruijff de interesse in de richting van fascinatie.

Topvoetbal en Formule 1 hebben weinig verwantschap, maar Cruijff ziet overeenkomsten. Hij doceert als vanouds:

„In elke sport is het hetzelfde. Het allerbelangrijkste is handelingssnelheid. Een bal aannemen en spelen. Des te sneller dat gaat, des te beter je bent. Hier ook.”

Enkele mooie inhaalacties uit het eerste seizoen van Verstappen:

Of dat te leren is? „Nee, ik denk het niet. Nou ja, tuurlijk moet je het leren. Maar je moet de capaciteit hebben om dat te doen. Als je dat niet hebt, omdat je een onderdeeltje mist, ben je niet meer dan een leuke rijder.”

Max blijft zich ontwikkelen, wordt beter, ook weer in de details, observeert Cruijff. „Hij heeft met zijn vader een hele goede begeleider die elke keer dat stukje weer verlegt.”

Abc’tjes

De voetballegende geeft grif toe dat hij weinig van de finesses van Formule 1 begrijpt. „Wat mij betreft gaat het ver boven mijn pet. Als je alleen dat stuur al ziet. Het kost mij drie dagen om te leren waar al die knoppen voor zijn. Wat voor mij onmogelijk is, is voor Max natuurlijk een abc’tje. Hij moet weten hoe snel hij gaat, waar hij wel en niet kan inhalen. Die gozer voor hem is ook niet achterlijk. Dat is zien en doen.”

Cruijff is onder de indruk van Max’ debuut in de koningsklasse: „Het eerste jaar is niet een leerjaar geweest, maar een verbeterjaar. Een stappenjaar. Dat is toch wel uniek, want vaak moet je eerst een beetje wennen. Er waren momenten dat hij zich liet gelden. Ook toen ze zeiden: laat hem [teamgenoot Carlos Sainz] inhalen. Toen zei hij: ‘ik dacht het niet’. Als hij niet harder rijdt dan ik, laat ik hem er niet langs gaan. Dat is ook zo’n abc’tje. Het is niet zo dat je dan iets niet doet. Om iets te doen, moet er een reden zijn. En als de reden er niet is, dan doe je het niet”, filosofeert Cruijff die er lachend aan toevoegt dat hij in competitief opzicht nu eenmaal „agressief” is.

Verstappen zegt ‘nee’ op de teamorders:

Maar dat is tegelijk een kenmerk van een sporter die exceptioneel is, zoals Verstappen en hijzelf. „Het zien en het doen, zijn twee dingen. Je rijdt met een enorme snelheid. Je hoort: ‘laat hem erlangs’. Dan moet je tijd overhebben om daarover na te denken. ” En Max kan dat allemaal omdat hij evenals andere topsporters „een totaal andere hersenstructuur heeft dan welk ander soort mensen dan ook.” Een voorbeeld: „Probeer maar eens antwoord te geven aan jullie [pers] of als je net je auto tegen iemand hebt aan geparkeerd, en die zegt: ‘wat ben je voor een klootzak’. Dan zul je antwoord moeten geven, en kun je niet zeggen: ‘krijg de kolere joh.’”

Verstappen is recentelijk in publicaties ‘de nieuwe Cruijff’ genoemd, een boegbeeld van de Nederlandse sport. Cruijff moet er om lachen. „Goeie kop, leuk dat ze zo’n vergelijking maken.” Of een meer eigentijdse vergelijking? Messi? „Max is onderweg. Het is niet zo: hij mag met het eerste meedoen. Nee, hij doet in het eerste mee. En gaat ook iemand voorbij en schiet op goal. Je kunt niet zeggen dat het een jongetje is van achttien dat meespeelt. Hij is vierde geworden, haalt mensen in. Dan zeg ik: hij maakt stappen.”