Arabische golfstaten verklaren Hezbollah terroristisch

Met deze stap voert Saoedi-Arabië verdere druk uit op Hezbollah dat gesteund wordt door Iran.

Leden van de shi'itische Hebollah-beweging tijdens een begrafenis van een militair die sneuvelde in de oorlog in Syrië. Zij vechten aan de kant van de Syrische president Assad.
Leden van de shi'itische Hebollah-beweging tijdens een begrafenis van een militair die sneuvelde in de oorlog in Syrië. Zij vechten aan de kant van de Syrische president Assad. Foto Mahmoud Zayyat/ AFP

De zes lidstaten van de Samenwerkingsraad van Arabische Golfstaten (GCC) hebben de Libanese Hezbollah gekwalificeerd als een terroristische organisatie, zo meldt persbureau Reuters. Deze stap zorgt voor een verdere verslechtering van de relaties tussen de Golfstaten en de beweging die door Iran wordt gesteund en in Syrië vecht aan de zijde van president Assad.

In 2013 hebben de Arabische Golfstaten ook al sancties ingesteld tegen leden van Hezbollah vanwege hun deelname aan de oorlog in Syrië. De militaire tak van Hezbollah vecht daar tegen rebellengroepen die bewapend en gefinancieerd worden door Arabische Golfstaten zoals Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.

Langerlopend conflict tussen Saoedi-Arabië en Hezbollah

In een verklaring liet de secretaris-generaal van de GCC, Abdullatif al-Zayani, weten dat de Arabische Golfstaten “alle maatregelen nemen gebaseerd op anti-terrorismewetgeving”. Deze beslissing komt een dag nadat Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah in een toespraak Saoedi-Arabië beschuldigde van het creeëren van een politiek conflict in Libanon.

Het grootste land binnen de GCC besloot anderhalve week geleden om een militair hulppakket ter waarde van 3,76 miljard euro (4 miljard dollar) stop te zetten vanwege de dominantie van Hezbollah binnen de Libanese overheid. Ook stapte de Libanese minister van Justitie, Ashraf Rifi, uit het kabinet. Deze belangrijke tegenstander van Hezbollah beschuldigde de politiek- en militaire beweging van het “creëren van een ministaat”. De GCC-landen hebben ook al haar inwoners opgeroepen om Libanon te verlaten; dat is een flinke klap voor de toerismesector die door de oorlog in buurland Syrië het al zeer moeilijk heeft.

Libanon: politiek en etnisch verdeeld land

Libanon is een politiek en etnisch zeer verdeeld land. In het zuiden en in het westelijke gedeelte van de hoofdstad Beiroet heeft de shi’itische beweging Hezbollah veel invloed, in het noorden en in de rest van Beiroet maken vooral christelijke en soennitische partijen de dienst uit.

De belangrijkste tegenstander van Hezbollah is de ’14 maart-alliantie’ van voormalig premier Saad Hariri, de zoon van de in 2005 omgekomen Rafik Hariri. Vijf leden van Hezbollah zijn door het tribunaal, dat in Leidschendam is gevestigd, hiervoor aangeklaagd; de shi’itsche beweging heeft alle medewerking bij dit proces geweigerd. Hariri was een belangrijke bondgenoot van Saoedi-Arabië.