Aboutaleb tegen aparte opvang homo’s

Volgens de burgemeester “moet je die groep niet isoleren van de anderen”.

Uit de uitspraken van Aboutaleb blijkt dat hij zich aansluit bij de visie van de VVD. Foto Martijn Beekman / ANP

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA), is tegen een aparte opvang van homoseksuele asielzoekers. Dat zegt hij in het tv-programma College Tour, dat vrijdag wordt uitgezonden. De NOS heeft woensdag een kort fragment daarvan op de website gezet.

Aboutaleb keert zich daarmee tegen zijn eigen partij die dinsdag voor een motie stemde om homoseksuele asielzoekers, christenen en andere kwetsbare individuen aparte opvang te geven als blijkt dat hun veiligheid in de gewone opvang niet gegarandeerd is.

“Niet doen. Ik vind het een heel slecht signaal, omdat je op die manier homo’s vanaf dag één gaat isoleren”, laat Aboutaleb weten in het programma. Volgens de burgemeester moet de Tweede Kamer het besluit heroverwegen:

“Je moet je bewust zijn van de keuze van het land waarvoor je asiel vraagt. Dit is de norm, dat moet je goed inprenten.”

VVD

Uit de uitspraken van Aboutaleb blijkt dat hij zich aansluit bij de visie van de VVD. Die partij liet dinsdag al weten principieel tegen aparte opvang te zijn en vindt dat de overheid normen moet stellen aan de mensen die hier binnenkomen. “Mensen met een andere seksuele geaardheid apart opvangen, dat kan niet”, zei asielwoordvoerder Malik Azmani (VVD).

    • Maarten Back