Zelfrijdende Google-auto ‘veroorzaakt’ eerste ongeluk

Googles auto’s waren eerder betrokken bij ongelukken, maar nu is er ook een medeverantwoordelijk.

De zelfrijdende Lexus van Google in Mountain View (Californië).
De zelfrijdende Lexus van Google in Mountain View (Californië). Foto Tony Avelar / AP

Voor het eerst is een zelfrijdende auto van Google op zijn minst deels schuldig aan het veroorzaken van een ongeluk op de openbare weg. Dat blijkt uit een schadeformulier dat de directeur van Googles afdeling voor zelfrijdende auto’s Chris Urmson heeft ingevuld.

Googles bestuurderloze auto’s zijn sinds 2009 al zeker bij elf “kleine” ongelukken betrokken geweest, maar in alle gevallen zouden die veroorzaakt zijn door fouten van medeweggebruikers of op het moment dat de auto niet in zelfrijdende modus reed. Het nieuwste ongeluk, op Valentijnsdag, is deels wél de schuld van het automatische rijsysteem.

Zandzakken

Volgens het schaderapport van Urmson maakte de Lexus, die was omgebouwd tot zelfrijdende auto, in automatische modus een ritje in Mountain View (Californië), vlakbij het hoofdkantoor van Google. De auto wilde op een kruispunt rechts afslaan, maar er lagen zandzakken op de weg. Toen hij deze links ontweek botste een passagiersbus achterop met een snelheid van bijna 25 kilometer per uur. De Google-auto reed toen ongeveer drie kilometer per uur.

“Onze testchauffeur keek in de spiegel en dacht dat de bus zou stoppen of zou afremmen.”

Google neemt in een maandelijks rapport deels de verantwoordelijkheid op zich, maar zegt wel dat dit soort ongelukken dagelijks gebeuren door menselijk falen. Volgens Google is de software van de zelfrijdende auto nu aangepast met de kennis dat grotere voertuigen minder snel stoppen.

Google maakt momenteel gebruik van 22 Lexussen en 33 prototypes om zijn software te testen. Samen reden zij meer dan 2,3 miljoen kilometer in automatische modus.