MKB-voorzitter: ‘Ontslagwet werkt helemaal niet en moet worden veranderd’

De flex- en ontslagwet die sinds 1 juli vorig jaar geldt, heeft het tegenovergestelde effect van wat de bedoeling was: er komen méér flexibele contracten bij en vast werk wordt ‘vaster’. Dat zegt Michaël van Straalen, voorzitter van de werkgeversorganisatie MKB-Nederland, in een vraaggesprek in NRC.

Volgens hem is de Wet werk en zekerheid dus mislukt. De bedoeling was dat ontslag eenvoudiger en sneller zou worden en mensen met flexibele contracten eerder een vaste baan zouden krijgen. Werkgevers, vakbonden en het kabinet Rutte II hadden het zo afgesproken in het sociaal akkoord in 2013.

Het gevolg van de wet is volgens Van Straalen nu dat werkgevers met nóg meer moeite van hun personeel afkomen en liever geen vaste contracten geven aan medewerkers. „Deze wet legt een grauwsluier over de arbeidsmarkt.”

Tot nu toe vonden de bedenkers van de wet dat het te vroeg is om over de gevolgen te oordelen. Van Straalen zegt nu: „Na acht maanden kun je niet meer zeggen: het moet wennen.” Hij wil met de vakbonden en minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) bespreken wat er kan worden verbeterd. De Kamer houdt woensdag een hoorzitting over de wet.

    • Petra de Koning