Vrouwenlustpil: lasten groter dan lusten

De lustpil flibanserin, vorig jaar toegelaten tot de Amerikaanse markt, geeft veel bijwerkingen en amper meer seks.

Een lustopwekkend medicijn voor vrouwen, flibanserin, levert vrouwen maandelijks gemiddeld een halve ‘bevredigende seksuele gebeurtenis’ meer op. Maar het nadeel is dat de kans op slapeloosheid en duizeligheid met het middel viermaal zo groot is, en de kans op misselijkheid en vermoeidheid bijna verdubbelt. „De voordelen van flibanserin zijn marginaal, vooral door de gelijktijdige bijwerkingen”, schrijven Nederlandse onderzoekers in een artikel in JAMA Internal Medicine (29 februari). Voordat artsen flibanserin aanbevelen is veel meer onderzoek nodig, schrijven ze.

De onderzoekers zochten alle gepubliceerde en ongepubliceerde onderzoeken op waarin flibanserine-gebruiksters werden vergeleken met vrouwen die een neppil (placebo) slikten. Ze vonden vijf gepubliceerde en drie ongepubliceerde onderzoeken, alle van lage wetenschappelijke kwaliteit. De gepubliceerde studies rapporteerden meer bevredigende effecten dan de ongepubliceerde.

Die pil heeft vooral het verlangen, de opwinding en de bevrediging van de fabrikant van de vrouwenlustpil vergroot, staat in een vilein begeleidend commentaar in JAMA Internal Medicine. Die firma is Sprout Pharmaceuticals.

Flibanserin is in augustus vorig jaar, voorzien van veel waarschuwingen en restricties, toegelaten tot de Amerikaanse markt. Gebruiksters moeten de pil ’s avonds innemen, mogen geen alcohol drinken en zes uur na inname niet autorijden.

De Food and Drug Administration (FDA) had het medicijn tweemaal (in 2010 en 2013) afgewezen, maar bezweek vorig jaar. Ook voor druk die door Sprout was georganiseerd, schrijven de commentatoren.

Was de FDA te laat? Of maakte de organisatie een fout? Die vraag beantwoordden medewerkers van de FDA in een artikel dat op 14 januari in The New England Journal of Medicine stond. Zo vinden de FDA-medewerkers dat vrouwen, mits goed over de bijwerkingen voorgelicht, zelf kunnen proberen „of de verbeteringen die ze ervaren de risico’s waard zijn”. Als het middel na acht weken niks heeft opgeleverd, dan is het advies ermee te stoppen, schrijven ze.

De pil is sowieso bedoeld voor vrouwen die lijden aan verminderd seksueel verlangen: die er last van hebben dat ze minder seksuele fantasieën hebben en minder zin in seks. Het heeft al helemaal geen zin om flibanserin te gaan gebruiken bij relatieproblemen, of als de seksuele lust is gedempt door medicijngebruik.