Rapport: vrijwel hele top FC Twente moet weg

De bestuurders zouden met hun beleid medeverantwoordelijk zijn voor de problemen bij de club.

De Grolsch Veste van FC Twente.
De Grolsch Veste van FC Twente. Foto Vincent Jannink / ANP

Alle zittende bestuursleden van FC Twente moeten hun functie neerleggen, op Ton Heerts na. Ook de februari vorig jaar aangetreden financieel directeur Gerald van den Belt, destijds aangetrokken om de financiële problemen van FC Twente te verhelpen, moet vertrekken. De niet-uitvoerende bestuursleden Hein Trebbe en Joop de Winter, alsmede Hennie ten Hag, nu voorzitter van de aandeelhouder van de club stichting FC Twente ’65, moeten terugtreden wegens hun rol als commissaris vanaf 2013. Oud-voorzitter Joop Munsterman en zijn opvolger Aldo van der Laan moesten al weg, en mogen op geen enkele manier terugkeren bij de club.

Deze aanbeveling staan in het rapport van Ben Knüppe, die in opdracht van de voetbalbond KNVB en de gemeente Enschede onderzoek deed naar het wanbeleid bij de club onder voorzitterschap van Joop Munsterman en aanbevelingen voor goed bestuur deed. Dinsdagavond werd zijn rapport door FC Twente naar buiten gebracht, nadat de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede, er kennis van hadden genomen. FC Twente moet, als onderdeel van de gemeentelijke steun die de club overeind houdt, de aanbevelingen onvoorwaardelijk overnemen.

Van den Belt zat als sinds half december ziek thuis, maar is sinds een week weer halve dagen gaan werken. Hem wordt verweten dat hij “niet de moed had” op te treden tegen “creatieve oplossingen” onder voorzitterschap van Joop Munsterman en, vanaf april tot november 2015, Aldo van der Laan. De afgelopen voorjaar tot het bestuur toegetreden Ton Heerts, niet-uitvoerend lid, wordt wegens zijn “onbekendheid met de voetbalwereld” ontzien. De keuze om te vertrekken of niet wordt aan hemzelf gelaten.

FC Twente is begin 2014 ingedeeld in ‘categorie 1’ van clubs met een zorgwekkende financiële huishouding, wat betekent dat de club voor elke uitgave boven 50.000 euro langs de KNVB moet. Voor het niet nakomen van financiële afspraken uit het eigen plan van aanpak kreeg de club vorig seizoen twee keer drie punten aftrek in de eredivisieranglijst. Dat dreigt dit seizoen opnieuw, als financiële verslagen uit het recente verleden herzien moeten worden wegens mogelijke overtredingen rond transfers.

Overigens kreeg FC Twente afgelopen december al een voorwaardelijke licentie-ontneming naar aanleiding van een opgedoken geheim contract met investeringsmaatschappij Doyen, waar bepalingen in stonden die de KNVB in strijd acht met het licentieregelment.

Opvallende passage in het rapport is dat ook Trebbe, die gezien wordt als de man die het wanbeleid onder Munsterman als eerste aankaartte, eveneens weet had van de ‘side-letter’ van Doyen. De afgelopen voorjaar tot het bestuur toegetreden oud-vakbondsleider Heerts, niet-uitvoerend lid, wordt wegens zijn “onbekendheid met de voetbalwereld” ontzien in het rapport. De keuze om te vertrekken wordt aan hemzelf gelaten.

Per 1 mei moet de club aan alle voorwaarden van de KNVB voldoen, waaronder het overnemen van de aanbevelingen van Knüppe.