Voortplanting Paddenstoel rekent niet louter op geluk

Foto Imageselect

Paddenstoelen stoten hun sporen niet op goed geluk uit. Ze manipuleren de luchtstroom om zich heen en zorgen zo voor een betere verspreiding van hun nageslacht. Dat blijkt uit experimenten van Amerikaanse ingenieurs (PNAS, 29 februari). Ze onderzochten de oesterzwam, de shiitake en een giftige champignonvariant. De paddenstoelen onttrekken warmte aan hun omgeving, die ze gebruiken om in hun hoed water om te zetten in waterdamp, die vrijkomt. Daardoor koelen de hoed en de lucht eronder af met 2 tot 4 graden Celsius. De uitgestoten sporen komen in die koudere, relatief dichte lucht terecht, die zich horizontaal uitspreidt naar minder dichte lucht. De hoed stoot zijn sporen uit via een of twee koude ‘luchttongen’. Soms tilt luchtcirculatie die zo ontstaat de sporen over een barrière van bijvoorbeeld bladeren of naalden. (NRC)