VR-films maken vanaf de racefiets, ski's of surfplank 

Een groot uitgevallen zwarte golfbal, met een lens bovenop. Prachtig ontwerp, is mijn eerste gedachte als ik het ding uit de verpakking haal. Deze 360Fly action camera neemt 360 graden in de rondte op, verticaal komt hij tot 240 graden. Hiermee kan ik zelf experimenteren met het maken van virtual reality-filmpjes, en daar heb ik zin in.

De ronde camera kun je op verschillende bevestigingsplaatjes draaien. De platte variant plak je op je ski’s of surfplank (de camera kan tegen water), de gekromde kan bijvoorbeeld op je helm. Er zit één knop op de camera, met een ledje dat aangeeft wat de camera doet (blauw = ik ben aan, rood = ik neem op). Bedienen kan ook met de bijbehorende 360Fly-app.

Met de camera op het stuur van mijn racefiets trek ik langs de Utrechtse weilanden. De video’s worden op de camera opgeslagen – er is 30GB aan opslagruimte. Via een wifi-verbinding tussen camera en telefoon kan ik direct de filmpjes bekijken. Mijn armen zijn enorm, zie ik. Omdat de 360Fly maar één lens heeft, trekt hij verhoudingen uit elkaar.

Het resultaat zien? Deze video maakte NRC-redacteur Laura Wismans vanaf de racefiets.

Het is wel heel leuk om te zien hoe het beeld meedraait als ik mijn telefoon draai. In de virtual reality-modus wordt het beeld in tweeën gesplitst. Zo zijn filmpjes met een Google Cardboard (of andere VR-bril) te bekijken: met het draaien van je hoofd draait het beeld mee in de kijkrichting. 

Een leuk ding dus. Maar er is genoeg te verbeteren. Dat hij ‘maar’ 240 graden in verticale richting kan opnemen, is jammer. In mijn fietsfilmpjes wil ik al verder omlaag kijken, met een camera op je helm mis je nog veel meer. De beeldresolutie mag flink omhoog. En de software moet beter: de app (er is ook een desktopversie) is beperkt, gedeelde video’s mogen maar twee minuten duren en je kunt bijvoorbeeld alleen door 360Fly voorgeprogrammeerde nummers onder je video zetten, waarbij het volume alleen op 100 of 50 procent afspeelsterkte kan staan. Niet handig als je tussendoor iets wil zeggen.

Wie video’s wil delen moet opletten dat de player een 360-modus heeft, zoals Youtube en de player van 360Fly zelf. Op Vimeo of Instagram raak je het leuke omjeheenkijkeffect helaas kwijt, delen daar heeft daarom niet echt zin.

Naschrift (2 maart 2016): In een eerdere versie van dit artikel stond dat 360-gradenvideo op Youtube niet zou werken. Dat is niet juist. Hierboven is dat hersteld. [red.]

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia