Verzekeraar Achmea ligt ‘op schema’ met krimpen

Minder marktaandeel, werk- nemers en winst. Achmea ligt op schema om zichzelf een kopje kleiner te maken.

De sanering die het financiële conglomeraat Achmea ruim twee jaar geleden aankondigde ligt op schema, zo maakte het concern vanochtend bekend.

Sinds het begin van de reorganisatie, januari 2014, zijn 2.400 medewerkers bij Achmea vertrokken. De jaarlijkse kosten zijn 300 miljoen euro lager. 2016 is het derde en laatste jaar van reorganisaties waarbij gemikt wordt op 450 miljoen minder kosten en 4.000 minder banen.

Achmea, onder meer bekend van de merken FBTO, Zilveren Kruis en Interpolis (zorgverzekeringen) en Centraal Beheer (schadeverzekeringen), maakte 400 miljoen euro winst op een omzet van net iets minder dan 20 miljard euro. De operationele winst, waarin minder eenmalige effecten zitten, daalde in 2015 met 5 procent. Bestuursvoorzitter Willem van Duin benadrukte vanochtend de nettowinst, die wel verbeterde, als gevolg van „kostendalingen over de volle breedte van het bedrijf”.

Dat was ook het belangrijkste doel van de twee jaar geleden ingezette reorganisatie. Directe aanleiding voor die operatie was het veranderende gedrag van de consument. Achmea bleek te veel gericht op verkoop van polissen via de balie en via tussenpersonen en had weinig digitaal klantcontact.

Een sanering en betere interne afstemming was ook een logisch vervolg op een lange reeks overnames. Het concern telt bij zijn zorgpolissen – de belangrijkste activiteit van Achmea – nu 5,2 miljoen verzekerden tegen 5,5 miljoen een paar jaar geleden. Daar is het concern nog steeds marktleider met een aandeel van 30 procent van de markt tegen 32 procent een paar jaar geleden.

Doordat in de geestelijke gezondheidszorg mensen minder snel worden opgenomen had Achmea een eenmalige meevaller van 0,7 miljard euro.