Nog nooit zoveel vrouwen in Iraanse parlement, blijkt uit definitieve uitslagen

Hervormers en gematigde conservatieven hebben samen een meerderheid in het nieuwe Iraanse parlement. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslagen die het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag heeft bekendgemaakt.

Hervormers en andere bondgenoten van president Rohani, die meer sociale vrijheden en betere relaties met het Westen willen, hebben ten minste 85 zetels veroverd in het parlement van 290 zetels. Gematigde conservatieven, die braken met de haviken en de nucleaire deal steunen, hebben 73 zetels. Samen hebben de twee facties meer zetels dan de haviken in het parlement.

De haviken bleven steken op 68 zetels, terwijl ze in het vorige parlement nog 112 zetels hadden. Vijf zetels gaan naar religieuze minderheden. Wie de resterende zetels krijgt, zal beslist worden in de tweede ronde die waarschijnlijk in april wordt gehouden.

Hoewel geen van de drie grote facties (hervormers, gematigde conservatieven, haviken) het parlement zal domineren, zal de volksvertegenwoordiging een stuk welwillender zijn tegenover Rohani.

De gematigden veroverden ook een meerderheid van 59 procent in de Raad van Experts, een 88 zetels tellend orgaan dat de Opperste Leider aanwijst.