Gematigden winnen definitief meerderheid

Hervormers en gematigde conservatieven hebben samen een meerderheid in het nieuwe Iraanse parlement. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag die het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendmaakte. Hervormers en andere bondgenoten van president Rohani, die meer sociale vrijheden en betere relaties met het Westen willen, hebben zeker 85 van de 290 zetels in het parlement veroverd. Gematigde conservatieven, die braken met de haviken en de recente nucleaire deal steunen, hebben 73 zetels. Samen hebben beide facties meer zetels dan de haviken. Die laatsten wonnen 68 zetels, terwijl ze in het vorige parlement nog 112 zetels hadden. Vijf zetels gaan naar religieuze minderheden. Voor de resterende zetels volgt nog een tweede kiesronde, waarschijnlijk in april. (NRC)