Verdachte bomaanslag Omagh op vrije voeten

De bomaanslag in 1998 in Omagh was met 29 doden de zwaarste in het Noord-Ierse conflict.

Seamus Daly bij aankomst bij de rechtbank in april 2014.
Seamus Daly bij aankomst bij de rechtbank in april 2014. Foto Peter Muhly / AFP

Volgens Noord-Ierse aanklagers is de zaak tegen voormalig Real IRA-lid Seamus Daly van de baan wegens gebrek aan bewijs. Dat meldt de BBC. Omagh was de zwaarste aanslag in de geschiedenis van de geschiedenis van de Troubles, de bloedige burgeroorlog in Noord-Ierland. Bij de aanslag werden 29 mensen gedood en raakten 220 mensen gewond.

Onder de doden waren vooral vrouwen en kinderen, die op het moment dat de autobom ontploften aan het winkelen waren. Drie dagen later werd de aanslag opgeëist door een afsplitsing van het Ierse Republikeinse Leger, de Real IRA. Deze paramilitaire organisatie streeft afscheiding na van het Verenigd Koninkrijk. Doel van de aanslag was om het nog prille Goede Vrijdagakkoord te breken, maar de wapenstilstand hield stand.

Te weinig bewijs

De Ier Seamus Daly zat sinds augustus 2014 vast op verdenking van de bomaanslag. Hoewel hij werd veroordeeld voor en bekende lid te zijn van de Real IRA, werd er in deze zaak aan zijn schuld getwijfeld. Een getuige zou Daly in Omagh gezien hebben op de dag van de aanslag, maar dat is volgens de aanklager onvoldoende hem veroordeeld te krijgen. Hij zal onmiddellijk worden vrijgelaten.

Volgens NRC-correspondent Titia Ketelaar is de kans op een veroordeling nu zo goed als verkeken.

“Er zijn al meerdere pogingen geweest om een veroordeling te krijgen in deze zaak. Dit proces was de laatste kans om Daly veroordeeld te krijgen, voor nabestaanden komt de melding dan ook als een enorme klap. Dit proces heeft veel losgemaakt in Noord-Ierland.”

Van de late jaren 60 tot 1998 woedde er in Noord-Ierland een burgeroorlog tussen loyalisten (zij die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven) en republikeinen (zij die één Ierland nastreven). De loyalisten zijn in meerderheid protestant en voelen zich Brits, de republikeinen zijn grotendeels katholiek en voelen zich Iers. Bij het conflict vielen zo’n 3.500 slachtoffers, van wie de helft burgers.