Syrisch Observatorium spreekt executies Nederlanders tegen

Bronnen “van binnenuit IS” zeggen dat er geen dergelijk aantal Nederlanders in Raqqa actief is.

Strijders in Raqqa.
Strijders in Raqqa. Foto AP.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) spreekt het bericht tegen dat acht Nederlanders zouden zijn geëxecuteerd door terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Britse monitoringsorganisatie baseert zich op “betrouwbare” bronnen in Syrië. Het nieuws van maandag zou gebaseerd zijn op “valse geruchten”.

Bronnen “van binnenuit IS” zeggen tegen SOHR dat geen dergelijk aantal Nederlanders in Raqqa, de Syrische hoofdstad van het kalifaat, actief is en dat IS nationaliteiten door elkaar haalt. De IS-militanten zouden afkomstig zijn uit zowel Arabische en Noord-Afrikaanse landen als daarbuiten.

Opstand

Maandag meldde het burgerjournalistenplatform Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) dat de IS-jihadisten waren gedood. De Nederlanders zouden vrijdag zijn gefusilleerd “na gevechten met Iraakse leiders”, aldus de organisatie. Zij zouden ter dood gebracht zijn in de stad Madan, gelegen in de door IS deels bezette provincie Raqqa. Ook zouden circa alle 75 Nederlandse terreurstrijders door IS zijn opgepakt.

Lees ook meer over het nieuws van maandag in ‘IS executeert Nederlanders na opstand’

Raqqa is Being Slaughtered Silently is een groep seculiere activisten uit Raqqa die vanuit Turkije actie voert tegen IS. RBSS geldt doorgaans als betrouwbaar, en het heeft correspondenten in IS-gebied. Maar de informatie is moeilijk te verifiëren aangezien er vrijwel geen andere bronnen bestaan in IS-gebied. Het Syrisch Observatorium wordt vanuit Londen geleid door de in 2000 uit Syrië gevluchte Rami Abdel Rahman. Hij zegt toegang te hebben tot een uitgebreid netwerk van Syrische activisten.

Volgens de AIVD zijn sinds begin 2012 meer dan tweehonderd Nederlanders afgereisd naar Syrië. Van hen zijn inmiddels veertig weer teruggekeerd. Eenzelfde aantal zou gedood zijn.