Strafpleiters boycotten politieverhoren uit onvrede

Twee verenigingen van strafrechtadvocaten spannen binnenkort een kort geding aan tegen minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Verdachten hebben vanaf 1 maart recht op een advocaat tijdens het politieverhoor.
Verdachten hebben vanaf 1 maart recht op een advocaat tijdens het politieverhoor. ANP / Roos Koole

Een groot aantal strafpleiters in het noorden van Nederland boycot politieverhoren. Vanaf 1 maart gelden nieuwe regels voor advocaten en hun cliënten: advocaten mogen mee de verhoorkamer in om politieverhoren bij te wonen. Advocaten maken zich echter zorgen over de praktische uitwerking en de “lage” rechtsbijstandstarieven.

Veertien advocatenkantoren in Friesland, Groningen en Drenthe hebben afgesproken de politieverhoren niet bij te wonen en andere strafrechtadvocaten in deze provincies opgeroepen hetzelfde te doen. Een groot bezwaar voor de strafpleiters is dat ze alleen voor en na het verhoor met hun cliënt mogen spreken. Volgens de advocaten worden ze geacht als toehoorders de verhoren bij te wonen. Ze vinden dat ze hierdoor hun taak als raadsman niet goed kunnen uitvoeren.

Kort geding

Een ander bezwaar van de strafpleiters is de vergoeding voor het bijstaan van verdachten tijdens een politieverhoor. In de meeste gevallen is dat 150 euro per zaak, terwijl verhoren volgens de advocaten in totaal in sommige gevallen wel twintig uur kunnen duren. Bij verdenkingen van zware criminaliteit, waar minimaal twaalf jaar aan gevangenisstraf voor staat, is de vergoeding 300 euro per zaak. Advocaat Willem Bierens van Bierens van Boven advocaten in Assen: “Met die vergoedingen kun je geen advocatenkantoor draaiende houden.”

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten spannen binnenkort een kort geding aan tegen minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie). Dat voornemen werd half februari al aangekondigd, maar daarna is er nog onderhandeld tussen het ministerie en de twee verenigingen. Maandag liepen de onderhandelingen stuk.