Rutte: kans op identificatie slachtoffers MH17-ramp nihil

Volgens de premier is de kans op identificatie van twee slachtoffers “helaas heel klein”.

Minister-president Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de ramp met MH17.
Minister-president Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de ramp met MH17. Foto: Martijn Beekman / ANP

De kans dat twee slachtoffers van de MH17-ramp alsnog worden geïdentificeerd is nihil, dat heeft premier Mark Rutte dinsdag gezegd in de Tweede Kamer tijdens het debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de ramp met MH17. De premier noemde kans op identificatie van de Nederlanders “helaas heel klein”.

Op 21 maart 2015 was van 296 van de 298 slachtoffers van de ramp de identiteit vastgesteld. Onder de doden waren bijna 200 Nederlanders.

Moeizaam proces

De identificatie van de slachtoffers van de ramp is op meerdere manieren een moeizaam proces gebleken. Zo duurde het lang voordat de lichamen van de slachtoffers naar Nederland konden worden overgebracht.

Ook in een later stadium stuitte het onderzoek op problemen. Forensisch antropoloog George Maat, van het team dat slachtoffers van rampvlucht MH17 identificeert, werd in april 2015 tijdelijk op non-actief gesteld. Hij zou gevoelige informatie hebben losgelaten tijdens een lezing bij een Maastrichtse studievereniging.

Minister Van der Steur (Justitie, VVD) noemde dit “buitengewoon ongepast en onsmakelijk”, maar uit een later het rapport bleek dat de presentatie van Maat niet afweek van andere lezingen van het Landelijk Team Forensische Opsporing.

Rutte boos over insinuaties doofpot

In hetzelfde debat wond premier Rutte zich op over insinuaties van parlementariërs Pieter Omtzigt en Louis Bontes, die beweerden dat de regering zaken rond de onderzoeken naar de toedracht van de MH17-ramp opzettelijk zou hebben achtergehouden. Rutte stelde dat de regering zich niet met het onderzoek bemoeit:

“Dat wij vanwege de handelsrelaties met Rusland of de gezellige contacten met Oekraïne, of omdat wij dingen geheim willen houden, dat wij dingen zitten toe te dekken, dat wij dingen in doofpotten zitten te doen waar het MH17 betreft, is totale nonsens.”