Rotterdam krijgt eigen museum voor beeldverhaal: Strips!

Nederland krijgt een tweede stripmuseum, Strips! in Rotterdam: een laagdrempelig museum voor het hele gezin.

Rotterdam krijgt zijn eigen stripmuseum. Eind augustus opent Strips! Museum voor het beeldverhaal, in een ruimte aan de Wijnhaven, nabij de Markthal en station Blaak. In Rotterdam zal er op een vloeroppervlak van tweeduizend vierkante meter aandacht zijn voor de Nederlandse strip, in samenhang met buitenlandse invloeden en de relatie met (animatie)film, computer game art, cartoons en tekenkunst.

Directeur Marc Kleijnen wil er een levendig, laagdrempelig museum voor het hele gezin van maken, vertelde hij dit weekend op de Nieuwe Stripdagen in Rijswijk. In de vaste opstelling, met een historisch overzicht, moeten de bijpassende thema’s vlot wisselen: van sciencefiction, ridderstrips, superhelden tot manga. De openingstentoonstelling wordt een overzicht van het werk van Martin Lodewijk, de tekenaar van Agent 327. In 2017 volgt een expositie over DC Comics vs. Marvel.

Strips! wordt, na het Nederlands Stripmuseum in Groningen, het tweede stripmuseum van Nederland. Het museum gaat zichzelf bedruipen, aldus Kleijnen, die eerder werkte als conservator voor het voormalige PTT-museum en als boekhandelaar. Voor de begroting van circa 700.000 euro zijn zeventig- à tachtigduizend bezoekers per jaar nodig. Alleen voor projecten vraagt het museum subsidie. Zo vraagt het museum een bijdrage aan de gemeente Rotterdam voor een kwart van de kosten van de openingstentoonstelling.

Om de aantrekkingskracht van het museum te vergroten herbergt het onder meer een winkel en lunchroom. Kleijnen: „In onze lunchroom IJzerbroot – een knipoog naar Hendrik IJzerbroot, de echte naam van Agent 327 – gaan we gezonde broodjes serveren.”

Bovendien gaat Strips! samenwerken met de nabij gelegen centrale locatie van de Openbare Bibliotheek Rotterdam en neemt het museum de leenfunctie en de documentatiecollectie over. Voor het lenen van strips moet een lid van de bibliotheek straks naar het museum.