Rechter geeft Apple gelijk in andere versleutelingszaak

De uitspraak komt middenin een grote zaak tussen Apple en de FBI, die wil dat er een software-ingang komt om versleutelde iPhones te kraken.

Foto: Michaela Rehle / Reuters

Een federale rechter in New York heeft maandag bepaald dat de Amerikaanse overheid zich niet kan beroepen op een 227 jaar oude wet om gegevens van een versleutelde iPhone te halen. Dat meldt persbureau Reuters. Het ging om een iPhone van een drugsdealer uit Brooklyn. De Amerikaanse overheid lijdt daarmee een gevoelige nederlaag; de FBI is ook in een juridisch gevecht verwikkeld met Apple om de gegevens van een iPhone van twee terroristen in de stad San Bernardino.

Volgens de New Yorkse rechter James Orenstein wordt de 227 jaar oude All Writs Act door de regering ver opgerekt om “ontoelaatbare en absurde resultaten” te bereiken. Ook werd het argument van tafel geveegd dat Apple alleen maar met zijn imago bezig zou zijn. Volgens de uitspraak van Orenstein zou de Amerikaanse regering geen grenzen kennen als het gaat om het blootleggen van gevoelige informatie van bedrijven of personen.

Bovendien is het argument dat Apple moet meewerken omdat het een Amerikaans bedrijf is, volgens de rechter “een teken van zwakte” van een regering die ook deels de taak heeft om de vrijheid van haar burgers te beschermen. De vraag is volgens de rechter niet of Apple moet meewerken, maar of de overheid zich op deze oude wet mag beroepen voor het ontsluiten van gegevens op iPhones. “En dat vind ik niet.”

Column van tech-redacteur Marc Hijink: Een aanslag of kanker. Kies maar

Gevolgen voor ‘San Bernardino’-zaak

Volgens tech-redacteur Marc Hijink blijven de gevolgen van deze uitspraak voor de zaak in San Bernardino waarschijnlijk klein. Waar het in San Bernardino om terroristen ging, betrof het in New York een drugsdealer. Bovendien speelde de software op de iPhone ook een rol, zo legt Hijink uit:

“De telefoon van de drugsdealer draaide op iOS 7. Dit is een oudere versie die geen standaard versleuteling van data heeft. Alle nieuwe versies hebben dat wel.”

In de vijftig pagina’s tellende uitspraak sprak de rechter in New York wel enkele malen naar de Californische zaak. Hij noemde die “veel ingrijpender” dan de zaak in New York. Later vandaag volgt er in het Amerikaanse Congres een hoorzitting over de zaak.

Op 2 december schoten twee terroristen in de stad San Bernardino veertien mensen dood - na openlijk verklaard te hebben IS-sympathisanten te zijn. De FBI vond de telefoon van een van de schutters, en wil die controleren op eventuele contacten met andere terroristen. FBI-onderzoekers proberen nu via de rechter af te dwingen dat Apple met software een soort achterdeur biedt, zodat veiligheidsdiensten in het vervolg versleutelde iPhones kunnen kraken. Het technologiebedrijf weigert pertinent; topman Tim Cook noemde het de “software-variant van kanker”. Volgens Apple kan dit soort software misbruikt worden door veiligheidsdiensten of criminelen.