Goudjakhals voor het eerst in Nederland waargenomen

Op de Veluwe is op 19 februari een goudjakhals waargenomen. Dat heeft onderzoeksbureau Alterra maandagochtend bekend gemaakt. Het dier werd ’s nachts gefotografeerd met een cameraval. Het is voor het eerst dat er in Nederland in het wild een goudjakhals is gesignaleerd.

De goudjakhals (Canis aureus) is een middelgrote hondachtige: groter dan een vos, maar kleiner dan een wolf. De alleseter leeft in groepen. Op het jakhalsmenu staan onder meer hazen, konijnen, knaagdieren, vogels, aas, eieren en bessen.

Het oorspronkelijke leefgebied ligt in Afrika, Azië en het zuidoosten van Europa. In Griekenland, Bulgarije en Turkije komt de goudjakhals bijvoorbeeld van nature voor. Maar het dier is aan een opmars bezig: in december werd een goudjakhals in de buurt van Frankfurt gezien, op 200 kilometer van de Nederlandse grens. En ook in Denemarken is de goudjakhals al gesignaleerd.

Edgar van der Grift, ecoloog bij Alterra, is ‘blij verrast’. „Het was te verwachten dat de goudjakhals uiteindelijk ook Nederland zou bereiken. Het beest is simpelweg niet te stoppen. Maar de meeste ecologen dachten dat dat nog een paar jaar zou duren voordat die in Nederland zou verschijnen.” (NRC)