Presidentsgezinde rechters kortwieken Venezolaans parlement

Het besluit van het hooggerechtshof is een nieuwe stap in de felle strijd tussen de president en de oppositie.

President Nicolas Maduro.
President Nicolas Maduro. Foto AFP

Het Venezolaanse hooggerechtshof heeft de macht van het parlement in het land dinsdag ingeperkt. Dat meldt persbureau AFP. De presidentsgezinde opperrechters zijn al lange tijd in conflict met de Nationale Vergadering, die door de oppositie wordt gedomineerd.

Door het besluit mag het parlement alleen nog invloed uitoefenen op de uitvoerende macht, en mogen de parlementariërs zich niet meer bemoeien met de rechtspraak of de gekozen posities in het land. De Nationale Vergadering wilde juist de invloed van het Hooggerechtshof inperken, maar mag dat door deze uitspraak niet meer.

De oppositie, verenigd in de Tafel van Democratische Eenheid (MUD), wist een twee derde meerderheid te behalen in het parlement en kreeg daarmee formeel inspraak in alle Venezolaanse instanties. Daarmee kwam een einde aan zeventien jaar leiderschap van de chavistas, aanhangers van de door oud-president Hugo Chávez opgerichte Socialistische Partij.

Maduro, ook een socialist, leek de overwinning van de oppositie in eerste instantie te erkennen, maar verzet zich volgens NRC-redacteur Floor Boon in toenemende mate:

“Het is een heel vernuftig juridisch spel. Beetje bij beetje is Maduro bezig alle macht weer naar zich toe te trekken.”

Het conflict tussen het parlement en de zittende socialistische macht manifesteerde zich al bij de installatie. In plaats van de gangbare formaliteiten, marcheerden de 112 oppositieleden naar het gebouw van de Nationale Vergadering, schreef Boon eerder in NRC:

“De mars was een signaal aan de president, de socialist Nicolás Maduro, dat de oppositie zich door hem niet laat intimideren.”