‘Politie België had geen aanwijzingen voor aanslagen’

Het Federaal Parket noemt eerdere berichtgeving over aanwijzingen voor de aanslagen onjuist.

Een tekening van Molenbeek, waar de broers Abdeslam woonden, met het 'peace and love'-teken erbij.
Een tekening van Molenbeek, waar de broers Abdeslam woonden, met het 'peace and love'-teken erbij. Foto: Yves Herman / Reuters

De Belgische politie had in juli 2014 geen aanwijzingen voor een op handen zijnde terroristische aanslag in Parijs. In een persbericht laat het Belgische Federaal Parket dinsdag weten dat de eerder verschenen informatie in onder meer de Belgische krant De Tijd niet klopt.

De Tijd meldde eerder op de dag dat de Belgische politie in juli 2014, ruim voor de aanslagen in Parijs in november 2015, een tip zou hebben gekregen dat de broers Salah en Brahim Abdeslam een aanslag voorbereidden. Zij zouden contact hebben gehad met Abdelhamid Abaaoud - het door velen veronderstelde brein achter de aanslagen.

Geen aanwijzingen voor een aanslag

Volgens het Federaal Parket is “na controle” vastgesteld dat de inlichtingen die de politie in juli 2014 ontving over de aanwezigheid in Syrië van “een zekere Abdelhamid en zijn 13-jarige broer” geen aanwijzingen voor een aanslag bevatten. De politie zegt meteen de link te hebben gelegd met Abdelhamid Abaaoud die enkele maanden daarvoor al uit België was vertrokken. De politie ontkent echter verdere aanwijzingen te hebben gehad:

“Voor het overige bevatte de in juli 2014 ontvangen informatie geen enkele verwijzing naar enige aanslag of het plannen van een aanslag. De naam ‘Abdeslam’ werd evenmin vermeld. Er werd enkel nog één vage en niet concrete vermelding gemaakt van twee broers waarvan één mogelijks aan het radicaliseren was.”

Bij de serie aanslagen in Parijs kwamen 133 mensen om. Salah Abdeslam is nog altijd voortvluchtig, Brahim overleed bij de aanslagen.