Bank wil studie niet langer financieren

ABN AMRO stopt per september met het verstrekken van leningen aan piloten in opleiding. Studentpiloten kunnen sinds 1993 terecht bij de bank voor financiering van hun dure opleiding. Door de slechte arbeidsmarkt kunnen zij hun schuld echter niet terugbetalen.

ABN AMRO, de enige financier van studentpiloten, heeft de markt nog eens goed bekeken, schrijft de bank in een persbericht, en geconcludeerd dat „deze activiteit voor ABN AMRO onder de huidige omstandigheden niet meer past bij ons productaanbod”. Afspraken met de circa 150 studenten die nu hun opleiding volgen worden nagekomen zodat ze hun studie kunnen voltooien.

Volgens pilotenvakbond VNV zijn er meer dan duizend werkloze piloten. Van 620 geënquêteerde piloten die sinds 2009 zijn afgestudeerd heeft 74 procent nog geen baan gevonden als piloot. Maatschappijen nemen nauwelijks nieuwe vliegers aan, maar vliegscholen blijven mensen opleiden. Een opleiding kost minimaal 100.000 euro. Vaak moet een beginnende piloot bij een maatschappij ook nog de kwalificatie (ervaringsuren) om op een bepaald toestel te mogen vliegen zelf betalen.

Afgestudeerde piloten moeten kiezen tussen lang wachten op een fatsoenlijke aanstelling of een slecht betaalde baan bij een onbetrouwbare luchtvaartmaatschappij in Azië.