Opvolgers doen de verdediging

Debat van de dag.

De Tweede Kamer debatteert opnieuw over rampvlucht MH17. Dat zal niet voor het laatst zijn.

Volle bak

Vak K in de plenaire zaal van de Tweede Kamer is dinsdag goed gevuld. Niet minder dan drie ministers en een staatssecretaris geven acte de présence bij het debat over de ramp met vlucht MH17. Het debat? Een debat. De Tweede Kamer sprak er al diverse malen over en het debat van dinsdagmiddag en -avond is ook niet meer dan een tussenfase. Om de simpele reden dat nog altijd de allesbepalende onderste steen niet boven is.

Er wordt gedebatteerd met premier Rutte (VVD), minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA), minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA). Opmerkelijk: op Rutte na zaten de bewindspersonen die nu verantwoording moeten afleggen ten tijde van de ramp geen van allen op de plek waar ze nu zitten. Koenders en Van der Steur traden pas later tot het kabinet toe, en Dijksma verruilde vorig jaar haar staatssecretariaat van Landbouw voor het huidige.

Ruttes belofte

Alleen premier Rutte kan rechtstreeks worden aangesproken en dat zal zeker gebeuren. Direct na het neerhalen van het toestel nam hij de leiding van het crisisteam op zich en presenteerde drie doelstellingen: terugbrengen van de slachtoffers naar Nederland, onderzoek naar de toedracht en opsporing en bestraffing van de daders. Daarvoor beloofde hij zich „persoonlijk” in te zetten.

Maar met de opsporing en bestraffing wil het niet vlotten. Het Openbaar Ministerie is nog bezig met het opsporen van de schuldigen. Van berechting is dus al helemaal geen sprake en de vraag is of die ooit komt. Rutte worden vaak loze beloften verweten. Nu lijkt het om een onmogelijke belofte te gaan.