Nepmonteur verstoort presentatie Volkswagen

De actievoerder kwam met een pakket software en een steeksleutel onder de arm zo het podium op gelopen.

De activist wist het pakketje onder de auto te krijgen, voordat hij wordt afgevoerd door beveiligers.
De activist wist het pakketje onder de auto te krijgen, voordat hij wordt afgevoerd door beveiligers. Foto: screenshot NBC

Bij Volkswagen wordt er dag en nacht gewerkt om de enorme imagoschade te herstellen die de autobouwer opliep in het manipulatieschandaal met de uitstoot van dieselmotoren. Op de autobeurs in de Zwitserse hoofdstad Genève was een Volkswagen-topman dinsdag bezig met een gelikte presentatie, toen er een onverwachte gast op het podium verscheen.

Een als monteur verklede demonstrant kwam met een steeksleutel en een ‘sjoemelbox’ op het podium, waar hij in Duits-Engels accent verkondigde dat hij een nieuw softwarepakket kwam installeren. “Matthias Müller [topman Volkswagen] zei dat het goed was, zolang niemand er maar achter zou komen.”

Enigszins verward probeert de Volkswagen-bobo de man weg te krijgen (“dit is een prima auto, die hoeft niet gerepareerd te worden”) en krijgt daarbij al snel hulp van de beveiliging.

In het najaar van 2015 kwam uit dat Volkswagen met speciale software jarenlang emissietests van dieselmotoren manipuleerde. Het aandeel verloor ruim 40 procent van zijn waarde en topman Martin Winterkorn moest in september het veld ruimen. De koersdaling van het aandeel bezorgt beleggers een schadepost van rond de 40 miljard euro.