Minister: ‘Sexchatting’ met kinderen wordt strafbaar

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) wil dat seksualiserende communicatie (‘sexchatting’) met kinderen strafbaar wordt. Dat schrijft de minister in een brief die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ook wil hij dat seksuele afpersing (‘sextortion’) strafbaar wordt.

Het voorstel is onderdeel van een breder programma om de zedenwetgeving aan te passen aan de actualiteit. Van der Steur verwacht dat het moderniseringsprogramma komend najaar klaar is voor consultatie. Het doel is om via het strafrecht mensen te beschermen tegen nieuwe digitale vormen van seksuele wanpraktijken en misbruik

De minister baseert zijn wetsvoorstel op een onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) uitvoerde in opdracht van het Wetenschappelijke Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). De opstellers van dat rapport zeiden dat de wetgeving grondig toe was aan vernieuwing. Seksuele communicatie met kinderen en seksuele afpersing zijn nu niet strafbaar als zedendelict.

Volgens de minister is het niet zo dat minderjarigen in de praktijk te weinig beschermd worden tegen strafbaar gedrag. Maar er zijn wel andere lacunes in de huidige zedenwetgeving. Het ministerie wil ook het verspreiden van „wraakporno” tegengaan door strafbaarstelling van „kopiëren en helen van vertrouwelijke informatie”.