Gesloten liveblog

Teruglezen: Super Tuesday is van Trump en Clinton

De grote winnaars van Super Tuesday waren Hillary Clinton en Donald Trump. Beide kandidaten wonnen zeven staten, en lijken daarmee de nominatie voor hun partij veilig te hebben gesteld. In het liveblog zijn de ontwikkelingen van Super Tuesday van uur tot uur terug te lezen.

We sluiten het liveblog

De uitslagen van Super Tuesday zijn bekend en de winnaars zijn duidelijk: we sluiten daarom het liveblog voor vandaag.

Stand van zaken bij de Republikeinen

  • Donald Trump wint in zeven staten en verstevigt zijn positie als favoriet voor de nominatie
  • Ted Cruz wint in drie staten, waaronder het belangrijke Texas
  • Marco Rubio wint één staat en blijft daarom in de race

Stand van zaken bij de Democraten

  • Hillary Clinton wint zeven van de elf staten en lijkt eveneens zeker van de nominatie
  • Bernie Sanders pakt evengoed vier staten, waaronder zijn thuisstaat Vermont

Reportages en analyses Super Tuesday

Interactief overzicht New York Times

The New York Times heeft in een interactief overzicht de uitslagen van Super Tuesday schematisch weergegeven. De winnaars, de staten, het aantal kiesmannen en de percentages zijn hier te vinden.

Super Tuesday in 1 minuut: dit moet je weten

Alle uitslagen van Super Tuesday zijn inmiddels binnen. Welke kandidaat heeft waar gewonnen? En hoe liggen de verhoudingen nu?

Ted Cruz wint in Alaska, Donald Trump tweede

Inmiddels is ook de uitslag van de caucus in Alaska bekend: Ted Cruz heeft de overwinning naar zich toegetrokken en Donald Trump eindigt er als tweede, zo meldt persbureau AP. Alaska was de laatste staat die nog onbeslist was voor de Republikeinen.

Twitter avatar FoxNews Fox News BREAKING NEWS: @AP projects @tedcruz as the winner of the Alaska Republican Caucus. https://t.co/ZYG58Yh4Zc https://t.co/u3WyqA3XfT

Voorpagina NRC Handelsblad

Het is duidelijk, door hun overwinningen tijdens Super Tuesday zijn Trump en Clinton de gedoodverfde favoriet voor de nominatie van hun partijen. Zo schrijft Guus Valk woensdagmiddag in zijn analyse op de voorpagina van NRC Handelsblad.

Cruz nog steeds aan de leiding in Alaska

In Alaska, de laatste staat die voor de Republikeinen nog niet beslist is, ligt Ted Cruz nipt voor op Donald Trump. Met 83 procent van de stemmen geteld is het verschil enkele procenten.

Analyse: Clinton grote winnaar bij Democraten

Bij de Democraten won Hillary Clinton zeven van de elf staten waar gestemd kon worden. Uit de analyse van NRC-buitenlandredacteur Maartje Somers blijkt dat ze niet alleen de staten won, maar de steun heeft van een brede achterban binnen de Democratische partij. Toch kan Bernie Sanders nog niet worden afgeschreven.

Lees hier de analyse: Clinton is toch de grote winnaar

Nieuwe tussenstand Alaska: Cruz houdt leiding

Met ruim 65 procent van de stemmen geteld houdt Ted Cruz nog steeds de leiding in Alaska.

Twitter avatar ktva KTVA 11 News New numbers are in - 65.28% reporting, Cruz maintaining his lead over Trump by 205 votes: https://t.co/VVVRwHK7uC https://t.co/9E7u75fWYk

Vraag: gaan we Sanders als running mate zien?

Lezer Robbert Blokland vraagt zich af: is het waarschijnlijk dat Bernie Sanders, mocht hij de nominatie niet winnen, zich als running mate bij Hillary Clinton voegt?

@apjvalk denk je dat Hillary Bernie gaat vragen als vice?

— Robbert Blokland (@bobbyblok) March 2, 2016

Correspondent Guus Valk denkt dat dit onwaarschijnlijk is, omdat het een voornamelijk ceremoniële functie betreft en Clinton er weinig belang bij heeft.

"Clinton moet een running mate hebben die niet links van haar staat, om het beter te doen in november. Er gaan veel namen rond van mogelijke running mates, zoals het Texaanse talent Julian Castro. Het vaakst hoor ik de naam Tim Kaine, een senator uit swing state Virginia. Hij is een risicoloze keuze, en kan haar profiel vergroten."

De running mate voert in de aanloop naar de landelijke verkiezingen samen campagne met de presidentskandidaat, en wordt bij een verkiezingsoverwinning vice-president.

Reportage NRC-correspondent Guus Valk uit Texas

NRC-correspondent Guus Valk volgde Super Tuesday vanuit het plaatsje Bastrop in Texas - de thuisstaat van de Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz. In het diep-conservatieve Bastrop wordt Trump door sommigen gezien als een Democraat vermomd als Republikein.

"Het is een extremistische progressief, vermomd als Republikein. Alleen als we massaal achter Ted Cruz gaan staan, kunnen we hem stoppen."

Ook wordt er nu steeds meer duidelijk welke scenario's zich aandienen voor de Republikeinse nominatie. De partijtop ziet Marco Rubio het liefst winnen, maar alleen de oer-conservatieve Ted Cruz lijkt Trump nog zeer te kunnen doen in de peilingen. Helemaal spannend wordt het als niet één kandidaat de vereiste meerderheid haalt, en er een zogenaamde brokered convention plaats moet vinden. Dit houdt in dat de Republikeinse partij tijdens de Conventie in juli zal beslissen wie de kandidaat wordt.

Cruz neemt leiding in Alaska

Met ruim 40 procent van de stemmen van de caucus in Alaska geteld, heeft Ted Cruz de leiding genomen. De marges zijn echter klein.

Twitter avatar FoxNews Fox News GOP caucus in Alaska with 41% in: https://t.co/qyw0pxk82a

Zes kranten roepen Christie op af te treden

Zoals eerder al bleek, wordt de politieke steun van ex-kandidaat Chris Christie aan Donald Trump hem niet in dank afgenomen. Zijn weigering om antwoorden te geven op andere vragen dan het benoemen van een nieuwe rechter in het Hooggerechtshof, was voor velen de druppel. Zes kranten uit New Jersey, waarvan Christie de gouverneur is, roepen nu in een gemeenschappelijk commentaar op tot zijn aftreden:

"We zijn Chris Christie zijn arrogantie zat. We zijn zijn opportunisme zat. We zijn zijn hypocrisie zat. We zijn zijn sarcasme zat."

Lees hier het commentaar in de Asbury Park Press

Ondertussen is Christie ook het mikpunt van spot onder twitteraars geworden; veel mensen zien zijn steun aan Trump als politieke zelfmoord. Christies gezichtsuitdrukking tijdens de speech van Donald Trump ging al snel het web over.

Twitter avatar CaliforniaTrenz TrendsinCalifornia Chris Christie is now the Trending top topic in Sanfrancisco. Visit https://t.co/yEiIr7ff4T for more hot topics https://t.co/ETAiddkPyZ

Trump en Cruz gaan nek-aan-nek in Alaska

Met 16 procent van de stemmen van de caucus geteld, tekent zich in Alaska een nek-aan-nekrace af tussen Donald Trump en Ted Cruz. Alaska is de laatste staat waarvan nog niet duidelijk is naar wie de kiesmannen gaan.

Twitter avatar FoxNews Fox News GOP caucus in Alaska with 16% in: https://t.co/CY7BzMhziE

Tussenstand in aantal kiesmannen

CNN houdt hier een schatting bij hoe de verdeling van het aantal kiesmannen eruit ziet, terwijl de uitslagen binnenkomen. Bij de Republikeinen zijn 1.237 kiesmannen voldoende om de nominatie veilig te stellen, bij de Democraten zijn dat er 2.383.

Screenshot CNN.com

Tussenstand van het aantal kiesmannen bij Republikeinen en Democraten. Screenshot CNN.com

Dit is wat we nu weten

Foto Andrew Harnik / AP

De overwinningstoespraak van Donald Trump in Miami. Foto Andrew Harnik / AP


Aan de oostkust van de Verenigde Staten is het inmiddels na middernacht. Hoewel nog niet alle uitslagen van de Republikeinse voorverkiezingen van Super Tuesday binnen zijn, is het duidelijk dat Donald Trump de grote winnaar is.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het wachten is nog op Alaska, dat vrijwel zeker naar Donald Trump zal gaan. Maar dit is de stand van #SuperTuesday bij de Republikeinen:

Super Trump Day
De vastgoedmagnaat won in zeven staten: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont en Virginia. Senator Ted Cruz bewees met zeges in Oklahoma en thuisstaat Texas vannacht dat hij beter opgewassen is tegen Trump dan concurrent Marco Rubio. Die laatste behaalde zijn allereerste overwinning van de hele presidentiële race tot nu toe in Minnesota. Hoewel gouverneur van Ohio John Kasich en neurochirurg Ben Carson - zoals verwacht - weinig stemmen behaalden, gooit nog niemand de handdoek in de ring.

Bekijk hier de uitslagen bij Politico

Grote zege voor Clinton
Bij de Democraten was het een hele goede nacht voor Hillary Clinton die won in zeven staten (Massachusetts, Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas en Virginia) en Amerikaans-Samoa. Haar tegenstander Bernie Sanders won in Vermont, Oklahoma, Minnesota en Colorado.

Anti-Trump
Verschillende media melden dat de Republikeinse partij momenteel donoren aan het organiseren is voor een anti-Trump campagne. Ook zouden kopstukken langzamerhand over hun afgunst voor Ted Cruz, die geen vrienden heeft in Washington, willen heenstappen om een front te vormen tegen de koploper.

Trump wint ook in Vermont

De kater voor de top van de Republikeinse partij wordt morgenochtend weer een beetje heftiger. Volgens persbureau Associated Press wint Donald Trump ook in Vermont.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Donald Trump wins Vermont. @AP race call at midnight EST. #Election2016 #APracecall #SuperTuesday

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Vermont is voor Donald Trump, de zevende staat van vanavond voor hem. #SuperTuesday

Met zo'n 85 procent van de stemmen geteld is de stand volgens Politico als volgt:
Trump: 32.5 procent
Kasich: 30.7 procent
Rubio: 19.4 procent
Cruz: 9.7 procent
Carson: 4.1 procent

Newt Gingrich prijst Trump

Voormalig Republikeinse presidentskandidaat, Newt Gingrich, was vannacht positief over de toespraak van Trump. De politicus leidde in de jaren negentig een rebelse conservatieve overname van het Huis van Afgevaardigden.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kijk, weer een knieval voor Trump. Nu van Gingrich. https://t.co/eCQZ9QMxLe

Trump's decision to hold a serious press conference instead of a campaign speech was masterful and a great contrast to Cruz and Rubio.

— Newt Gingrich (@newtgingrich) March 2, 2016

Rubio zet door

Marco Rubio kreeg zowel bij CNN als Fox News het vuur aan de schenen gelegd. Toen was hij nog niet als winnaar uitgeroepen van Minnesota. De kandidaat schildert zichzelf al lange tijd af als het Republikeinse alternatief voor Trump maar heeft nauwelijks die belofte kunnen waarmaken tijdens de campagne.

Clinton wint laatste staat Massachusetts

Clinton is ook de winnaar in Massachusetts. Dat maakt de uiteindelijke uitslag in de Democratische race zwaar in het voordeel van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken (al worden de kiesmannen per staat proportioneel verdeeld). Zij draagt ook Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas, Virginia (en Amerikaans Samoa). Sanders won in Vermont, Oklahoma, Minnesota en Colorado.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Winst voor @HillaryClinton in Massachusetts is een opsteker voor haar. Sanders had veel tijd geïnvesteerd in deze staat. #SuperTuesday

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Alle Democratische races zijn beslist. @HillaryClinton: 7 staten @BernieSanders: 4 staten

New York Daily News niet blij met zeges Trump

Dit is de voorkant van de New York Daily News: Amerikanen bereid je voor om te migreren!nyd

Rubio wint Minnesota

Marco Rubio wint zijn eerste staat: Minnesota. Met nog maar 53 procent van de resultaten van de Caucus geteld, leidt de senator uit Florida met 37,3 procent. Gevolgd door Cruz (28.0 procent), Trump (21.1 procent), Carson (7.1 procent) en Kasich (6.3 procent). Via Politico.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk En daar is de eerste staat voor @marcorubio! Minnesota (slechts 38 gedelegeerden, proportioneel verdeeld, maar toch). #SuperTuesday

Verhitte discussie bij CNN over Trump en KKK

Bij CNN kwam het tot een gepassioneerd debat tussen twee analisten over Trumps geflirt met Amerikaans extreem-rechts. Zijn getreuzel om de steunbetuiging van Ku Klux Klan-lid David Duke te weigeren, is problematisch. Niet alleen voor kiezers, maar ook zijn campagne op lange termijn. Analist Van Jones sprak hier Trump-aanhanger Jeffrey Lord op aan in een verhitte discussie.

Cruz: steun mij

De oproep van Ted Cruz aan de Republikeinse partij om zich achter hem te scharen:

Sanders nog niet afgeschreven

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De alom afgeschreven @BernieSanders gaat vannacht wel even vier staten winnen: Colorado, Vermont, Minnesota en Oklahoma. #SuperTuesday

'Sanders wint in Colorado'

Volgens NBC News is Bernie Sanders de winnaar in Colorado. Cijfers van Politico laten zien dat Sanders 57,3 procent van de stemmen heeft en Clinton maar 41,4 procent

Twitter avatar NBCNews NBC News BREAKING: Sanders is projected winner in Colorado Dem caucus https://t.co/AmoIc1liSV #SuperTuesday #Decision2016 https://t.co/ZjZ8Iy0HZv

Super Trump Day

Politico heeft Super Tuesday maar alvast uitgeroepen tot Super Trump Day. Want zijn "vijandige overname" van de Republikeinse partij is met zijn zeges in zes staten bijna geslaagd.

Arkansas kiest voor Trump

Verschillende Amerikaanse media melden dat Donald Trump ook in Arkansas de overwinning mag claimen. Volgens Politico leidt de vastgoedmagnaat met 34,9 procent, gevolgd door Cruz (28 procent) en Rubio (24,6 procent). Let wel nog geen derde van de stemmen zijn geteld.

cruzzz
In zijn overwinningstoespraak, want met zeges in Texas en Oklahoma is hij een winnaar, roept Ted Cruz zijn tegenstanders op om zich achter hem te scharen. Want alleen hij kan naar eigen zeggen Trump verslaan.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Cruz benadrukt dat hij Trump in drie staten heeft verslagen, en roept de concurrentie op uit te stappen en zich achter hem te scharen.

Waar is John Kasich?

De gematigde Republikeinse gouverneur van Ohio, John Kasich, heeft een moeilijke avond. Niet onverwacht overigens. In de staten Alabama, Arkansas, Georgia, Oklahoma en Tennessee staat hij op de vijfde plek. In Texas en Virginia komt hij binnen als vierde. In deze staten behaalt hij nog geen 10 procent van de stemmen. Alleen in Massachusetts en Vermont staat hij als tweede in de top vijf.

Persconferentie Donald Trump

Foto Andrew Harnik / AP

De Republikeinse koploper Donald Trump spreekt aanhangers en journalisten toe in Palm Beach. Op de achtergrond gouverneur van New Jersey Chris Christie, die afgelopen vrijdag bekend maakte de vastgoedmagnaat te steunen. Foto Andrew Harnik / AP

Slechte nacht voor Rubio

Het ziet er volgens onze correspondent Guus Valk uit dat Marco Rubio in veel staten geen enkele kiesman zal winnen omdat hij de kiesdrempel niet haalt.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Oei oei, Rubio gaat vrijwel geen gedelegeerden binnenhalen. https://t.co/duKrsl2o72

Rubio's current %s in states w/ 20% thresholds: 15.7% in AL, 21.9% in GA, 19.5% in TN, 18.8% in TX, 19.6% in VT. Ouch!!

— Dave Wasserman (@Redistrict) March 2, 2016

Trump brengt 'mensen bijeen'

In antwoord op een vraag van een journalist, benadrukt Donald Trump dat hij juist mensen bij elkaar brengt. En juist de Republikeinse partij laat groeien met nieuwe kiezers.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump: 'People find it hard to believe, but I am a unifier.'

Overwinningstoespraak Donald Trump

Een enigszins rustige Donald Trump bedankt zijn aanhangers vanuit Palm Beach in Florida, na een introductie van gouverneur Chris Christie.
trumpchrsitie

De toespraak van Marco Rubio

In een toespraak vanavond vanuit thuisstaat Florida, toonde senator Marco Rubio zich nog steeds strijdlustig. Hij benadrukte dat het beste nog moet komen in de race.

'Gouverneur Florida staat achter Trump'

De gouverneur van Florida, Rick Scott, zou volgens Fox News klaar staan om Donald Trump te steunen. Dit zou een grote klap zijn voor Marco Rubio, want naast zijn gebrek aan overwinningen zou hij hiermee ook de steun van de partijtop in zijn thuisstaat moeten ontberen.

Verdrinken of verbranden voor Republikeinen

Voor sommige Republikeinse kopstukken, zoals voormalig kandidaat Lyndsey Graham, is een keuze tussen Cruz en Trump hetzelfde als "verdrinken of verbranden". Zoals onze correspondent hieronder al beschreef is Trump de ongewenste kandidaat voor de partij, maar Cruz de minst geliefde.

Clinton: het is een echte Super Tuesday

Ted Cruz krijgt het moeilijk

Ted Cruz zou het als alternatief voor Donald Trump erg moeilijk krijgen, twittert onze correspondent Guus Valk.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ironisch aan de positie van Ted Cruz is dat hij zich nu moet opwerpen als de anti-Trump, de elite-vriend. Het is zijn enige kans tegen Trump

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Maar Cruz heeft al zijn schepen achter zich verbrand, de afgelopen jaren. Republikeinen aan de top háten hem. #SuperTuesday

Politico: Sanders krijgt Oklahoma

Volgens Politico heeft Sanders de tweede overwinning op zak: Oklahoma. Met meer dan 51 procent van de stemmen geteld, leidt de senator met 51,6 procent van de stemmen. Clinton zit op 40,7 procent.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Oklahoma was in een dwarse bui vandaag. Bernie Sanders wint de staat bij de Democraten. #SuperTuesday

Aanvallen is verliezen

Trump hard aanvallen lijkt niet erg te werken, twittert onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Marco Rubio was de enige Republikein die Trump hard aanviel, en hij verliest overal. Hetzelfde overkwam Jeb Bush eerder al.

Cruz wint tot nu toe nog steeds als enige van Trump

De overwinningen van Cruz in Texas en Oklahoma zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat hij zijn campagne zal voortzetten. Hij bewees in Iowa al dat hij de enige kandidaat is die van Trump kan winnen, tot nu toe blijkt dat ook uit de resultaten van de voorverkiezingen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Meevaller voor Ted Cruz: hij wint ook Oklahoma, en heeft zo genoeg reden de strijd langer voort te zetten, #SuperTuesday

Clinton neemt Trump op de korrel

In haar overwinningstoespraak vanuit Miami sprak Hillary Clinton vol energie haar aanhangers toe. Met zes overwinningen tot nu toe gedroeg zij zich als de onvermijdelijke kandidaat voor de verkiezingen in november. Clinton nam nogmaals de 'negatieve' Republikeinse campagne onder vuur en lijkt zich te positioneren als het alternatief voor Donald Trump.

"Don't let anybody tell you we can't make things in America any more, because we can. We will."

"I believe what we need in America is more love and kindness"

'Cruz en Clinton winnen in Texas'

Volgens CBS News gaat Texas, de grote prijs voor Republikeinen naar senator Ted Cruz. In de staat zijn 155 kiesmannen te behalen. Ook Clinton mag volgens de zender de staat op haar lijstje van overwinningen schrijven. Voor de Democraten zijn daar 222 kiesmannen in het spel.

Rubio moet winnen

Onze correspondent Guus Valk voorspelt dat als Marco Rubio na vanavond geen enkele staat heeft gewonnen, hij de race wel moet verlaten.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Na #SuperTuesday hebben we vijftien staten gehad. Als Rubio niet één wint, is het zo goed als voorbij voor hem.

Marco Rubio, de kandidaat die maar niet wint

De eeuwige tweede (of derde), senator Marco Rubio, lijkt ook vannacht geen kans te maken op een echte overwinning. WNYC radioprogramma On The Media maakte dit segment over de politicus uit Florida die maar niet wint.

Donald Trump wint ook in Virginia

Donald Trump mag de overwinning in een vijfde staat claimen: Virginia. Dat staat mooi in het rijtje van Georgia, Alabama, Tennessee en Massachusetts.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Staat nummer vijf, en wat voor een, voor Donald Trump: Virginia. #SuperTuesday

Kandidaten pakken thuisvoordeel

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kandidaten die een thuisstaat te verdedigen hadden, hebben dat gedaan, lijkt het. Cruz leidt in Texas, Sanders won Vermont, Clinton Arkansas

Strategisch stemmen in Virginia

In Virginia stemden Democratische kiezers in de Republikeinse voorverkiezingen om op strategische manier de opmars van Donald Trump te stuiten, meldt Vox.

Foto Erica Yoon / The Roanoke Times via AP

Kiezers in het stembureau van de Crystal Spring basisschool in Roanoke, Virginia. Foto Erica Yoon / The Roanoke Times via AP

Clinton wint in 'red states'

De overwinningen van Clinton in staten als Arkansas of Tennessee, zogeheten 'red states', zeggen niets over haar eventuele succes in de verkiezingen in november. Deze staten gaan namelijk traditioneel automatisch naar de Republikeinse kandidaat.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk . @HillaryClinton pakt met Arkansas haar vijfde staat. Ze wint met grote cijfers in 'rode' staten, die in november naar de GOP gaan.

Arkansas voor Clinton

Ook Arkansas gaat volgens persbureau Associated Press naar Hillary Clinton. Daar zou zij met ruim 70 procent aan kop lopen.

Twitter avatar CNN CNN BREAKING: CNN projects Clinton will win the Arkansas primary and American Samoa https://t.co/yhF0DQhP3L https://t.co/sgg91hNTaT

Tussenstand Clinton (4) - Sanders (1)

De fraaie tussenstand van The Washington Post:
waposan

Clinton krijgt Obama-kiezers achter zich

De zeges in de zuidelijke staten Alabama en Tennessee laten zien dat Hillary Clinton brede steun geniet bij de Afrikaans-Amerikaanse kiezer, schrijft The New York Times. Hiermee lijkt ze de stemmers uit 2008, die toen kozen voor haar tegenstander Barack Obama, aan zich gebonden te hebben.

In Vermont...

Foto Jacquelyn Martin / AP

Democratische kandidaat Bernie Sanders en zijn vrouw Jane vieren zijn overwinning in Vermont. Foto Jacquelyn Martin / AP

'Trump blijft koploper'

Trump blijft de koploper na vannacht, twittert onze correspondent Guus Valk vanuit Texas.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Niet verrassend, maar toch een dreun van jewelste: Alabama, Massachusetts en Tennessee zijn voor Trump. #SuperTuesday
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump was de favoriet voor #SuperTuesday, en blijft dat na vandaag. Ongeacht wat er in Virginia en Texas gebeurt.

Zoals hieronder beschreven maken leden van de Republikeinse partijtop zich op om een organisatie op te zetten om tegen Trump campagne te voeren. Waarschijnlijk geven de uitslagen van vannacht hen nog meer reden om hun partij 'te redden'.

'Clinton wint ook in Alabama en Tennessee'

Ook Clinton wint volgens CNN de voorverkiezingen in de zuidelijke staten Alabama en Tennessee. In Massachusetts en Oklahoma is de race nog niet beklonken, maar lijkt Sanders met enkele procenten voor te lopen.

Trump doet het goed in het Zuiden

Volgens CNN is Donald Trump ook de winnaar in Alabama, Massachussetts en Tennessee for Trump.

Clinton wint in Amerikaans-Samoa

Hillary Clinton heeft volgens ABC News de voorverkiezingen in het overzeese territorium Amerikaans-Samoa gewonnen. Zij leidt met 73 procent van de stemmen. Hiermee wint zij acht van de elf kiesmannen.

Overwinningstoespraak Sanders

Bekijk hier de overwinningstoespraak van Bernie Sanders in Vermont terug:

Sanders grote winst in Vermont

Met - maar - 2,2 procent van de stemmen geteld in Vermont lijkt Sanders inderdaad op een grote overwinning af te stomen. Hij leidt momenteel met 90,0 procent, Clinton staat op op 9,9 procent. Als deze 9:1 verhouding standhoudt kan Sanders rekenen op dertien kiesmannen in zijn thuisstaat en zijn tegenstander op vier.

'Georgia belangrijke overwinning voor Trump'

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dat Donald Trump Georgia wint, is van groot belang. Hij heeft na South Carolina echt voet aan de grond in het Diepe Zuiden. #SuperTuesday

De tussenstand in Virginia

De tussenstand in Virginia volgens Politico.
virginia

Emotionele Sanders in Vermont

In een emotionele overwinningstoespraak bedankte Sanders de kiezers - 'zijn vrienden' - in Vermont. Hij benadrukte dat zijn campagne niet draait om het kiezen van een president "maar het veranderen van Amerika". De senator ging tekeer tegen klimaatverandering ontkennende Republikeinen, uiteraard inkomensgelijkheid, de minder progressieve standpunten van tegenstander Clinton en de te grote invloed van rijke donoren in het politieke proces.

Twitter avatar wsbtv WSB-TV LIVE: @BernieSanders - "We are going to end a corrupt campaign finance system!" https://t.co/RRYw0Yh1gR #Super2sday https://t.co/tZvstgLA9j

Sanders verwacht monsterzege in thuisstaat

Bernie Sanders is erg blij met zijn overwinning in thuisstaat Vermont, meldt The New York Times. Daar zijn vannacht zeventien kiesmannen te behalen. In een email aan aanhangers laat de senator weten te rekenen op het gros van de kiesmannen.

"It looks like the margin should be impressive as well. That means a lot of delegates for our campaign, which is very important. I think we are going to do quite well tonight."

Juichen voor Hillary

Aanhangers van Hillary Clinton nemen het nieuws van haar overwinningen in Virginia en Georgia met luid gejuich in ontvangst.

Jonge kiezers stemmen weer voor Sanders

Volgens onderzoek van Edison Research voor persbureau Associated Press heeft Clinton in zowel Virginia en Georgia gewonnen onder mannelijke en vrouwelijke kiezers. Vooral mensen onder de dertig stemden voor Sanders. Clinton heeft een grote voorsprong bij kiezers boven de 45 jaar.

In Vermont, de thuisstaat van Sanders, wint de linkse populistische senator door brede steun onder mannen, vrouwen en kiezers van alle leeftijden.

'Donald Trump wint in Georgia'

Vastgoedmagnaat Donald Trump zou de overwinning in de staat Georgia mogen claimen, melden verschillende media. Hier zijn 76 kiesmannen te winnen. Georgia is de tweede grote prijs die vandaag voor de Republikeinen in de wacht gesleept kon worden. In Texas zijn 155 kiesmannen te behalen.

Georgia en Virginia voor Clinton

Volgens verschillende Amerikaanse media wint Hillary Clinton in de staten Georgia en Virginia. Haar tegenstander Bernie Sanders mag de overwinning in zijn thuisstaat Vermont claimen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hillary Clinton wint Virginia en Georgia, Bernie Sanders pakt Vermont #SuperTuesday

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Clinton wins Georgia, Virginia; Sanders wins Vermont. @AP race call at 7 p.m. EST. #Election2016 #APracecall

Bill is nu 'de man van...'

In 2009 werd Hillary Clinton - in de rol van minister van Buitenlandse Zaken - door een Congolese student gevraagd naar de opvattingen van haar man over een handelsovereenkomst tussen Congo en China. Dat leverde een boze reactie op van de politica:

Op campagne in de staat Massachusetts vandaag zijn de rollen inmiddels omgedraaid, schrijft The Boston Globe. Daar wordt de voormalige president als de 'man van' omschreven door aanhangers van Clinton.

“Oh my God! It’s Hillary’s husband!” one man cried out as Bill waded through the crowd, shaking hands, kissing babies, and stopping to have conversations with voters.

Mogelijke opsteker voor Rubio in Virginia?

In de staat Virginia lijken late beslissers volgens exit polls van Fox News overwegend gekozen te hebben voor Marco Rubio (38 procent). Ted Cruz (18 procent), John Kasich (17 procent) volgen de senator uit Florida. Donald Trump doet het met maar 15 procent erg slecht bij die groep.

Twitter avatar ShepNewsTeam Shepard Smith EXIT POLL: Rubio kills it with late deciders in states like Virginia, Georgia & Oklahoma https://t.co/842AHcO5OK

Twitter avatar ShepNewsTeam Shepard Smith EXIT POLL: Where more than half of GOP voters say they wouldn't be happy if Trump gets the nomination https://t.co/X3Eo6dG2Oe

Republikeinse partij wil campagne voeren tegen Trump

Volgens The New York Times maakt de Republikeinse partijtop zich op voor een georganiseerde campagne tegen koploper Donald Trump. Zij willen geldschieters zover krijgen om de vorming van een zogeheten 'super PAC', die zal strijden tegen de vastgoedmagnaat, te financieren.

Clinton klaar voor Republikeinen

Nog voordat de uitslag van Super Tuesday bekend is, is duidelijk dat Hillary Clinton zich al klaarmaakt voor de nationale strijd tegen haar uiteindelijke Republikeinse tegenstander. NPR sprak hierover met Patti Solis Doyle, campagneleider voor Clinton in 2008. (Beluister het fragment hier)

Iedereen had het mis...

Foto John Bazemore / AP

Donald Trump spreekt aanhangers toe tijdens een evenement in de staat Kentucky. Foto John Bazemore / AP


De media hadden het mis, schrijft Politico. Bijna alle grote nieuwsorganisaties onderschatten vanaf het begin het fenomeen Donald Trump. In dit overzichtsartikel worstelen ontgoochelde journalisten met de realiteit van Super Tuesday.

David Remnick, editor of the New Yorker, told his readers last summer that Donald Trump was running for president to promote his own brand and that the "whole con might end well before the first snows in Sioux City and Manchester."
That was quite measured compared to James Fallows, the national correspondent of more than three decades for the Atlantic, who wrote confidently — and with his own bold for emphasis — “Donald Trump will not be the 45th president of the United States. Nor the 46th, nor any other number you might name. The chance of his winning the nomination and election is exactly zero."
Story Continued Below

Now all these journalists, and more, are coming to grips with their mistaken assessments. And some, too, are freaking out.

Ook in New York blikken ze vooruit op de voorverkiezingen

Foto Mark Lennihan / AP

Linda Leseman leest 'Living History', de memoires van Hillary Clinton, in de metro in New York. De staat gaat 19 april naar de stembus voor de Democratische voorverkiezingen. Foto Mark Lennihan / AP

Vice-president Ben Carson?

Ben Carson staat onder zware druk om zijn campagne te staken, om zo meer ademruimte te creëren voor een kandidaat die het tegen koploper Donald Trump kan opnemen. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Morning Consult hoeft de neurochirurg niets te vrezen, mocht hij opstappen. Republikeinse kiezers zien hem graag als vice-president naast Trump.

Ben Carson wil een 'beleefde' Republikeinse race

In een verklaring roept Republikeinse kandidaat Ben Carson zijn tegenstanders op om in het debat op donderdag in Detroit "beleefder" te zijn tegen elkaar. Hij wil dat alle campagnes samenkomen om hierover te overleggen. Het is belangrijk te melden dat de gepensioneerde neurochirurg ver achter staat in de peilingen.

“The American people deserve so much more from the candidates who are seeking the most powerful position in the free world. And I share their concern that this race has taken a turn for the worse, to the point of embarrassment on the world stage.”

Twitter avatar BraddJaffy Bradd Jaffy Ben Carson, concerned with the lack of civility, calls for a meeting of all 5 GOP campaigns https://t.co/laRvA12Tly

Clinton tegen onverdraagzaamheid

In Minnesota sprak Hillary Clinton zich uit tegen de campagnes die haar Republikeinse tegenstanders voeren. Die draaien volgens haar enkel om "beledigingen". Ze benadrukte tegenover Associated Press dat zij zich zou blijven verzetten tegen de "onverdraagzaamheid" in de race.

Een lesje Super Tuesday

Wat is Super Tuesday? Fox News legt de oorsprong uit:
https://youtu.be/Fuu8TgB_Wkc

Fraudezaak tegen Trump stapje dichterbij

Een New Yorkse rechtbank heeft vanavond het beroep van Donald Trump afgewezen om een fraudezaak tegen hem te verwerpen, meldt Politico. Deelnemers aan zijn Trump University eisen veertig miljoen dollar omdat zij zeggen voor miljoenen dollars opgelicht te zijn door de zakenman met een verkooppraatje in plaats van onderwijs.

De afwijzing betekent dat de zaak een stap dichterbij is om - publiekelijk - uitgevochten te worden in de rechtbank. Dat zou nieuwe munitie kunnen opleveren voor de Republikeinse tegenstanders van Trump.

Clintons nieuwe anti-Trump slogan

Hoewel campagne voorzitter John Podesta zojuist op CNN benadrukte dat Hillary Clinton zich nog altijd volledig richt op haar strijd met concurrent Bernie Sanders, verraadt haar nieuwste campagne slogan het tegenovergestelde.

"Let's Make America whole again!"

De slogan is afgeleid van die van Donald Trump ('Make America great again') en zet Clinton duidelijk af tegen de populistische vastgoedmagnaat. Volgens Podesta laat het simpelweg zien dat zij de kandidaat is voor alle Amerikanen. Maar het zendt vooral een signaal dat Clinton zich al klaarmaakt voor de verkiezing in november met Trump als tegenstander.

Kiezers staan in de rij in Georgia

Foto John Spink / Atlanta Journal-Constitution / AP

Kiezers staan in de rij bij de Henry W. Grady middelbare school in de staat Georgia om te stemmen op Super Tuesday. Foto John Spink / Atlanta Journal-Constitution / AP

Trump is niet de eerste ongewenste koploper

De partijtop van de Republikeinse partij heeft niet zoveel zin in Donald Trump als uiteindelijke kandidaat op 8 november. Het is niet de eerste keer dat een Amerikaanse politieke partij worstelt met de wil van de kiezer. In The New Yorker een kleine geschiedenisles:

If Trump is the Republican nominee and Hillary Clinton is chosen by the Democrats, the 2016 election may seem like a distorted, vulgar repetition of 1964: a contest between a Republican who scares and repels people, including Republicans, and a Democrat whom many voters, including Democrats, don’t like or trust, leading to an outcome that may change the electoral map again.

Steun voor Trump kost Chris Christie politiek kapitaal

Het ziet er volgens de peilingen niet uit dat Donald Trump erg veel schade heeft opgelopen door zijn weigering om zich afgelopen weekend te distantiëren van voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke. Maar in radioshow The Brian Lehrer Show bespreekt onder andere Matt Katz, journalist en auteur van American Governor: Chris Christie's Bridge to Redemption, hoe dit voorval wel de gouverneur van New Jersey beschadigt. Christie, die kort geleden nog streed tegen Trump in de presidentiële race, sprak zich vrijdag uit voor de vastgoedmagnaat. Dat werd hem niet in dank afgenomen door zijn politieke bondgenoten.

Carson probeert het chic te spelen

Weinigen zullen nog geloven in zijn kansen, maar Ben Carson probeert door zich te distantiëren van de valse opmerkingen van zijn tegenstrevers een betere uitgangspositie te krijgen in de race. Carson maakt zich zorgen over het "gebrek aan beleefdheid" bij de andere presidentskandidaten:

"Het Amerikaanse volk heeft recht op zoveel meer van de kandidaten die de machtigste positie in de vrije wereld willen en ik maak me net als zij zorgen over dat deze race een verkeerde wending heeft gekregen."

Rubio reageert in felle bewoordingen op Trump

Marco Rubio heeft in niet mis te verstane woorden gereageerd op de suggesties van Donald Trump, die stelde dat Rubio zich maar beter voortijdig kon terugtrekken als presidentskandidaat. "Ik heb een boodschap voor meneer Donald, of moet ik zeggen Con-ald Trump," verwijst Rubio naar het Engelse woord voor oplichter:

"Ik zal naar alle 50 staten gaan. Ik zal nog eerder het land rondrijden in mijn vrachtauto dan dat ik de partij van Reagan in de handen laat vallen van deze oplichter."

Wie stemmen er op Trump?

Wat niemand voor mogelijk hield, lijkt te gaan gebeuren: de Republikeinse kandidaat Donald Trump stevent op een grote zege af. Wat drijft zijn aanhang? En wie stemmen eigenlijk op de vastgoedmagnaat?

VS-correspondent voor NRC Guus Valk zocht antwoord op die vraag. In een verkennend artikel schrijft hij:

"Een bezoek aan een campagnebijeenkomst van Trump is een fysieke ervaring. Je weet vooraf niet wat er gaat gebeuren. Er hangt een sfeer van opwinding. Mensen staan dicht tegen elkaar, iedereen zweet, de sfeer kan snel omslaan."

Lees hier het hele artikel van Guus Valk: Wie stemmen er op Donald Trump?

Foto Aaron Josefczyk / Reuters

Donald Trump zwaait naar zijn aanhangers op Super Tuesday bij zijn vliegtuig. Foto Aaron Josefczyk / Reuters

Clinton en Trump bekritiseren elkaar

Democratisch kandidaat Hillary Clinton verwijt het de Republikeinse kandidaten dat zij niet over echte politiek-maatschappelijke kwesties praten, maar alleen maar modder naar elkaar gooien. In Minneapolis zei ze volgens persbureau AP:

"Ze [de Republikeinse kandidaten, red.] voeren nu campagnes die gebaseerd zijn op beledigingen. Ze proberen elkaar continu te overtreffen met scheldpartijen."

Op een campagnebijeenkomst in Ohio haalde Trump uit naar Clinton. Ten overstaan van een menigte van 4.000 mensen zei hij dat "Clinton niet de kracht of het uithoudingsvermogen heeft om president te zijn", meldt AP. Ook beloofde hij over twee weken in Ohio te zullen winnen van kandidaat John Kasich, die gouverneur is in die staat.

Bernie Sanders brengt stem uit

De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft dinsdag in alle vroegte zijn stem uitgebracht. Dat deed hij in zijn thuisstaat Vermont, waar Sanders senator is.

Foto Jacquelyn Martin / AP

Foto Jacquelyn Martin / AP

Foto Jacquelyn Martin / AP

Foto Jacquelyn Martin / AP

Foto Jacquelyn Martin / AP

Foto Jacquelyn Martin / AP

Twitter avatar BernieSanders Bernie Sanders This government belongs to all of us, not just a wealthy few. That's what this campaign is about. This is your movement. #SuperTuesday

Cartoons over Trump, Clinton en Sanders

Tijdschrift The Week verzamelde de leukste politieke cartoons van afgelopen week, waarvan het merendeel over de Amerikaanse presidentsverkiezingen ging. Ook website Politico verzamelde een reeks goede cartoons.

Trump haalt uit naar Rubio

Donald Trump heeft vandaag tegen zijn Republikeinse tegenstrever Marco Rubio gezegd dat hij het voor gezien moet houden als hij dinsdag in geen enkele staat wint. Dat zei de vastgoedmagnaat in een interview met Fox News, meldt persbureau Reuters. Trump:

"Hij moet weg. Hij heeft niets gewonnen."

Trump hoopt dinsdag in een flink aantal staten te winnen, maar Rubio heeft veel bescheidener ambities. Hij hoopt om genoeg gedelegeerden in de wacht te slepen om competitief te blijven tot 15 maart, wanneer er in zijn thuisstaat Florida wordt gestemd. Rubio hoopt in die belangrijke staat, waar 99 Republikeinse kiesmannen te behalen zijn, te winnen.

Nog snel overtuigen

Er wordt nog volop campagne gevoerd voor de politici. In de onderstaande foto komen vrijwilligers van de campagne voor Bernie Sanders terug in een hoofdkwartier in Austin, vanaf waar meer dan veertig vrijwilligers stemmen proberen te werven voor de Democraat.

AP /Tamir Kalifa

AP /Tamir Kalifa

In Ohio houdt een aanhanger van Trump een bord met zijn naam omhoog, vlak voordat de politicus spreekt in de stad Columbus.

Reuters / Aaron Josefczyk

Reuters / Aaron Josefczyk

De taak aan Rubio

NRC-redacteur Maartje Somers schreef in de aanloop naar deze beroemde dinsdag een analyse. Ze schreef o.a.:

Aan Marco Rubio de taak namens het Republikeinse establishment Trump te verslaan. Rubio heeft nog geen staat gewonnen. Na zijn vierde nederlaag in Nevada vorige week besloot hij daarom campagne te gaan voeren á la Trump. Hij las spottend diens tweets voor, en hij vertelde hoe Trump bij tv-optredens zijn zwetende bovenlip moet laten bijschminken. Misschien dat een echt straatgevecht de kiezers nog naar Rubio kan trekken, hoopt zijn campagne.

Voor alle pogingen geldt: het is te ongeorganiseerd, te weinig en te laat. Eind maart zal 65% van de kiesmannen zijn toegekend. Hier en daar gooit het Republikeinse establishment de handdoek nu al in de ring.

Lees de analyse van Maartje Somers.

Ruime voorsprong Clinton

Hillary Clinton kreeg afgelopen weekend nog een flinke opsteker vlak voor Super Tuesday: ze haalde 73,5 procent van de stemmen in de staat South Carolina. In eerdere staten spande het nog om wie de voorkeur van de Democraten zou krijgen. De ruime overwinning van Clinton had voor een groot deel te maken met de steun van de Afro-Amerikaanse bevolking. 90 procent van hen koos voor Hillary Clinton.

Juist nu over de grens

Het omstreden plan van Trump om de zuidgrens van de VS af te sluiten voor illegale migranten met een grote muur is in Latijns-Amerika niet onopgemerkt gebleven. Uit gesprekken van persbureau Reuters met migranten, mensensmokkelaars en beleidsmakers blijkt dat veel mensen nu de oversteek proberen te maken - voordat Trump of een andere Republikein het presidentschap overneemt.

"Wij kijken ook naar het nieuws. Er is veel angst onder latino's", zegt Isaias Franco, een 46-jarige Salvadoraan die recent uit de VS werd gedeporteerd en nu vanuit Mexico terug probeert te komen. "Als Trump wint, zijn alle latino's de sigaar."

Verdeling van kiesmannen

Van alle staten waar vandaag gestemd mag worden, is de uitslag in Texas de belangrijkste. Daar is voor de kandidaten namelijk het hoogste aantal kiesmannen binnen te halen: maar liefst 155 voor de Republikeinen en 272 voor de Democraten. Texas wordt afstand gevolgd door Georgia, Massachusetts, Tennessee en Alabama.

Wat is Super Tuesday?

Elf staten kiezen vandaag een Republikeinse presidentskandidaat. Ook in elf staten – en Samoa – zijn Democratische voorverkiezingen tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Wat houdt Super Tuesday verder in, en hoe belangrijk is het?

Het is Super Tuesday; vandaag worden in veertien Amerikaanse staten voorverkiezingen gehouden. Kunnen Marco Rubio en Ted Cruz hun concurrent Donald Trump nog van de nominatie afhouden? En houdt Hillary Clinton haar voorspong op Bernie Sanders? Lees de laatste updates in ons liveblog.