Kort geding tegen Plasterk wegens stembureaus referendum

Publicist Thierry Baudet vreest dat kleiner aantal stembureaus negatieve gevolgen heeft voor de opkomst.

Jan Roos en Thierry Baudet, de drijvende krachten achter het GeenPeil-referendum.
Jan Roos en Thierry Baudet, de drijvende krachten achter het GeenPeil-referendum. Foto ANP / Remko de Waal

De Stichting Forum voor Democratie spant een kort geding aan tegen minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) over het aantal stembureaus bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april. De stichting wil dat de minister zorgt dat gemeenten meer stemhokjes regelen bij het referendum.

Uit onderzoek van de NOS bleek eerder dat straks op tien procent minder plekken gestemd kan worden dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015. Publicist Thierry Baudet, voorzitter van Forum voor Democratie en tegenstander van het verdrag, vreest dat een kleiner aantal stembureaus negatieve gevolgen heeft voor de opkomst: het referendum is alleen rechtsgeldig als 30 procent of meer van de kiezers zijn stem uitbrengt.

Een woordvoerder van Plasterk zegt dat de gemeenten hebben toegezegd dat de stembusgang op 6 april met het huidige budget „op een toegankelijke wijze” georganiseerd kan worden. Het kort geding dient op 8 maart bij de rechtbank in Den Haag.