Kijken: deze Afrikaanse vechtkunst bestaat al 200 jaar

De 14-jarige Tshumelo is “de man in huis”. Daarom wil hij sterk zijn en goed kunnen vechten.

Rechts de 14-jarige Tshumelo.
Rechts de 14-jarige Tshumelo. Screenshot uit 'Musangwe Fight Club' / via nytimes.com

De 14-jarige Tshumelo is “de man in huis”. Daarom wil hij sterk zijn en goed kunnen vechten. Het vechten leert hij van Tshilidzi Ndevana (56), de president van de Musangwe Fight Club. Musangwe is een tweehonderd jaar oude traditie in Zuid-Afrika. Videojournalist Ben C. Solomon bracht deze vechtersclub in beeld voor The New York Times.

In de korte documentaire Musangwe Fight Club (6.30 minuten) spelen leerling Tshumelo (‘The Killer’) en leraar Ndevana (‘Poison’) de hoofdrol. Eens per week laten de leden van de Venda-stam hun werk als boer, leraar of winkelier vallen en komen ze samen om te vechten. Of om naar een gevecht te kijken. De toeschouwers vormen een kring, hun midden is de arena. Er wordt geklapt, gejoeld, muziek gemaakt. Ndevana:

“We vechten niet om elkaar pijn te doen, maar om onze broeders te testen.”

Geen bescherming, geen maximum tijd

De regels zijn simpel en bruut: geen handschoenen, geen bescherming, geen tijdslimiet. Bij andere vechtsportwedstrijden betekent een knock-out het einde van de wedstrijd, hier niet. Een Musangwe-vechter mag opstaan en doorgaan. Pas als een van de twee opgeeft, is de partij ten einde. De stijl van het vechten is het best te omschrijven als een combinatie van boksen en capoeira (een Braziliaanse vechtdans). Vechters raken niet zwaargewond, aan het eind verlaat de verliezer het toneel met respect. “Als je elke dag vecht, kan je niet elke dag winnen”, zegt Tshumelo. “Ik ben nog jong. Er is nog genoeg tijd om een man te worden.”

Bekijk hieronder de korte film van Solomon. De 28-jarige videojournalist won met eerder werk onder meer een World Press Photo Award.