Tweede Kamer wil aparte opvang voor bedreigde asielzoekers

Regeringspartij VVD is principieel tegen aparte opvang, kabinet zag er eerder ook niets in.

Vooral in noodopvanglocaties worden meldingen gedaan over bedreigingen.
Vooral in noodopvanglocaties worden meldingen gedaan over bedreigingen. Foto ANP / Jerry Lampen

Homoseksuele asielzoekers, christenen en andere kwetsbare individuen moeten aparte opvang krijgen als blijkt dat hun veiligheid in de gewone opvang niet gegarandeerd is. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dinsdagmiddag een oproep aan het kabinet daarover.

Coalitiepartij PvdA vindt nu ook dat zulke aparte opvang nodig is, zei asielwoordvoerder Attje Kuiken gisteren in televisieprogramma Nieuwsuur. Coalitiegenoot VVD is tegen, maar met de SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en waarschijnlijk de SGP en 50PLus is er een meerderheid voor aparte opvang.

De Tweede Kamer komt met de oproep tegemoet aan de zorgen van onder andere homobelangenorganisatie COC Nederland en LGBT Asylum Support. Zij wijzen al langer op de risico’s bij de opvang van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. PvdA’er Attje Kuiken ziet dat het probleem van pesterijen en bedreigingen zich vooral bij noodopvanglocaties voordoet, en veel minder bij reguliere asielzoekerscentra. „Daar moet je kijken wat er nodig is om mensen bescherming te bieden.”

Dijkhoff ziet niets in aparte opvang

Het kabinet ziet geen meerwaarde in een structurele aparte opvang voor kwetsbare groepen asielzoekers. Het past volgens verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) niet bij de manier „waarop wij in Nederland samenleven”, schreef hij in februari aan de Tweede Kamer. Isolatie van kwetsbare groepen of slachtoffers uit die groepen is een „verkeerd signaal en zou een stigmatiserend effect” kunnen hebben. Bescherming van homoseksuele asielzoekers is wel degelijk een „belangrijk uitgangspunt”, schrijft Dijkhoff ook. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers kan als het nodig is nu ook al overgaan tot crisisplaatsing in een blijf-van-mijn-lijf-huis.

Regeringspartij VVD is principieel tegen aparte opvang en vindt dat de overheid normen moet stellen aan de mensen die hier binnenkomen. „Mensen met een andere seksuele geaardheid apart opvangen, dat kan niet”, zei asielwoordvoerder Malik Azmani (VVD) gisteren. De meeste partijen in de Tweede Kamer die staatssecretaris Dijkhoff nu oproepen iets voor de LHBT-asielzoekers te doen zien ook geen categorale aparte opvang voor zich. Wel vinden ze dat het kabinet meer moeite moet doen voor LHBT’ers.