Is dat nou...?

Acteur John Malkovich kruipt in de huid van Gaultier, Dalí en Lennon. Doordat Sandro Miller bekende foto’s exact namaakt, krijgen de originelen ook weer alle aandacht.

Van sommige acteurs is het hoofd al haast genoeg. Al Pacino, Ian McKellen, Benicio del Toro: geef ze een close-up en iedereen blijft gebiologeerd kijken. Ook John Malkovich heeft zo’n heerlijk hoofd. Kale schedel, grote mond, lichtjes loensende ogen met zakken vel eronder. Een en al broeierigheid. Een fotoserie met Malkovich in de hoofdrol kan alvast niet stuk.

Toch is er nog veel meer te beleven aan de foto’s die Sandro Miller met hem maakte. Miller bracht een eerbetoon aan de fotografen die hij bewondert door bekende portretfoto’s heel precies na te maken, steeds met Malkovich als model. Acteur en fotograaf acteerden allebei, zou je kunnen zeggen: Malkovich speelde schrijvers, muzikanten, regisseurs en zelfs collega-acteurs; Miller speelde fotografen als Annie Leibovitz, Richard Avedon en Irving Penn.

Een deel van de portretten circuleert sinds afgelopen zomer op internet. Nu wordt de hele serie van 41 foto’s voor het eerst in Nederland tentoongesteld, bij Torch in Amsterdam. Het zijn echte remakes, waarvoor decors werden gebouwd, kleding werd nagemaakt, protheses en pruiken werden gebruikt. Soms viel er niet aan Photoshop te ontkomen, bijvoorbeeld waar Malkovich de beide meisjes uit Diane Arbus’ beroemde tweelingfoto gestalte geeft. Maar zelfs dat ziet er heel vanzelfsprekend uit. De acteur staat erbij alsof het om een spontane foto gaat, links een beetje stuurs, rechts geamuseerd. Bij het zien van zijn gezichten rijst de vraag: hoe keken die meisjes bij Arbus ook alweer? En zo doen Millers foto’s wat goede hommages altijd doen: ze sturen je terug naar de originelen.