‘IS executeert Nederlanders na opstand’

Acht Nederlandse IS-jihadisten zijn mogelijk in Raqqa geëxecuteerd, 75 andere Nederlanders zouden door IS gearresteerd zijn.

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou vrijdag acht Nederlandse jihadisten geëxecuteerd hebben in Raqqa, de Syrische hoofdstad van het kalifaat, en 75 andere Nederlanders gearresteerd hebben.

De informatie is afkomstig van Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), een groep seculiere activisten uit Raqqa die vanuit Turkije actie voeren tegen IS. RBSS geldt doorgaans als betrouwbaar, en het heeft correspondenten in IS-gebied. Maar de informatie is moeilijk te verifiëren aangezien er vrijwel geen andere bronnen bestaan in IS-gebied. IS zelf heeft officieel niets meegedeeld over de gebeurtenissen. Antiterreurdienst NCTV liet maandagavond weten het bericht niet te kunnen bevestigen. Inlichtingendienst AIVD wilde niet reageren.

Update: Het Syrisch Observatorium spreekt de executies van Nederlandse IS-strijders tegen.

De Nederlanders vormen een aanzienlijke groep in IS-gebied in Syrië. Volgens cijfers van de AIVD zijn sinds begin 2012 meer dan tweehonderd Nederlanders afgereisd naar Syrië en Irak. Daarvan zijn er een veertigtal teruggekeerd, en ongeveer een even grote groep zou gedood zijn.

Volgens RBSS zijn de executie en arrestatie van de 75 Nederlanders in Raqqa het gevolg van een dispuut dat een maand geleden begon. De Nederlanders hadden hun basis in Nadi Al-Furousiya, wat manege betekent. De groep zou gaandeweg geïsoleerd zijn geraakt. Ze volgden nog wel de regels van IS maar ze leefden op gespannen voet met de Irakezen binnen IS.

Volgens RBSS escaleerde de situatie een maand geleden toen een IS-patrouille naar het Nederlandse kamp trok. Ze arresteerden een van de Nederlanders, een erg jonge strijder nog. Ze beschuldigden hem ervan dat hij wilde ontsnappen en dat hij anderen aanzette om hem te volgen.

RBSS identificeert de patrouille als ‘de elektriciteitscentrale’. Dat zou de nieuwe basis zijn van de veiligheidsdienst van IS. Satellietgegevens laten zien dat er vlak naast de ‘Nederlandse’ manege een elektriciteitscentrale ligt. Dat de Irakezen en de Nederlanders buren waren, kan een rol hebben gespeeld in het conflict.

Irakezen zijn dominant bij IS

Volgens RBSS keerde de patrouille de volgende dag terug. Ze arresteerden nog twee Nederlanders. Een van hen zou daarna tijdens een verhoor doodgeslagen zijn. „Toen het nieuws het Nederlandse kamp bereikte trokken zij onmiddellijk naar het kantoor waar het verhoor had plaatsgevonden. Dat kantoor staat onder controle van de Irakezen. Er brak een vuurgevecht uit”, schrijft RBSS.

Als de informatie klopt hadden de Nederlandse jihadisten een formidabele vijand gekozen. Onder meer uit documenten die door Der Spiegel werden ontdekt, blijkt dat de Irakezen altijd dominant geweest zijn binnen de terreurgroep. Nu werd dat Iraakse leiderschap geconfronteerd met een Nederlandse rebellie.

RBSS: „De Nederlanders stonden lijnrecht tegenover het leiderschap van IS, in het bijzonder bevelhebber Ahmed al-Iraqi. De Nederlanders beschuldigden het leiderschap ervan dat de Iraakse leiders de kant kiezen van de Iraakse IS-strijders tegen de Europese IS-strijders.”

De volgende dag zou de IS-leiding iemand hebben gestuurd om het probleem op te lossen: Abu Labib al-Amnim, gezant van de kalief. Hij trok naar de manege om met de Nederlanders te praten. Maar hij was nog maar net aangekomen of de Nederlanders doodden hem. Zij zagen dat als vergelding voor de dood van hun kompaan die tijdens het verhoor was gedood.

Volgens RBSS weigerden de Nederlanders te zeggen wie precies Abu Labib had gedood. Het IS-leiderschap in Raqqa bracht daarop het leiderschap van IS in Irak op de hoogte van wat er gebeurd was, en dat er ‘fitna’ (tweestrijd) was tussen de Europese migranten en het Iraakse leiderschap in Raqqa. „Het IS-leiderschap in Raqqa beval prompt de aanhouding van alle Nederlanders en beval een verhoor om te achterhalen wie Abu Labib had gedood. Anders zouden alle Nederlanders uit IS worden gezet, en beschuldigd van het het zaaien van tweedracht, extremisme, en aanzetten tot corruptie.

Beschuldigd van extremisme

Kort daarna zouden leden van de inlichtingendienst van IS naar de manege zijn gegaan. Ze omsingelden het kamp met de bedoeling het te bestormen. Maar de Nederlanders openden zelf het vuur en er vielen slachtoffers aan beide kanten. Uiteindelijk viel de inlichtingendienst het kamp binnen. Ze arresteerden de 75 strijders die zich daar bevonden. Ze werden afgevoerd naar gevangenissen in Maadan en Tabaqa. Op vrijdag 26 februari zou IS dan acht Nederlandse IS-strijders hebben geëxecuteerd in Madaan nadat zij beschuldigd waren van extremisme en opruiing tegen IS.

Eerder was uit een andere bron al vernomen dat een Belgische IS-strijder vrijdag in het openbaar is geëxecuteerd omdat hij had gepoogd om te vluchten. Volgens het Koerdische persagentschap ARANews vond die executie plaats in de stad Deir es-Zor.

Berichten dat vooral buitenlandse strijders uit IS-gebied willen ontsnappen zijn niet nieuw. The Financial Times berichtte reeds eind 2014 dat IS een honderdtal buitenlandse strijders had geëxecuteerd die wilden vluchten. Nu IS steeds meer onder druk staat door de internationale bombardementen, lijkt het logisch dat meer strijders willen vluchten, en dat interne spanningen toenemen.