Frans OM gaat toewijzing Spelen Rio en Tokio onderzoeken

Het Franse OM doet momenteel al onderzoek naar corruptie bij de internationale atletiekfederatie.

De voormalig voorzitter van atletiekfederatie IAAF Lamine Diack zou zijn stem bij de toewijzing van de Spelen in 2020 te koop hebben aangeboden.
De voormalig voorzitter van atletiekfederatie IAAF Lamine Diack zou zijn stem bij de toewijzing van de Spelen in 2020 te koop hebben aangeboden. Foto: Jason Lee / REUTERS

Het Openbaar Ministerie (OM) in Frankrijk gaat de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020) onderzoeken op fraude, zo meldt persbureau Reuters.

Op dit moment doet het Franse OM al onderzoek naar corruptie bij de internationale atletiekfederatie IAAF. Naar aanleiding van dat onderzoek werd voormalig IAAF-voorzitter, Lamine Diack, gearresteerd. De Senegalees wordt ervan verdacht positieve dopingtests van Russische atleten te hebben verzwegen in ruil voor geld. Ook zou de 82-jarige Diack 5 miljoen dollar hebben gevraagd voor zijn stem bij de toewijzing van de Spelen in 2020.

Diack werd eerder dit jaar door het IAAF voor het leven verbannen uit de sport.

Nog geen bewijs

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet in een reactie weten dat het zal optreden indien het onderzoek bewijs oplevert. Woordvoerder Mark Adams tegenover Reuters:

“Als het bewijs daar is zullen we handelen. Het is makkelijk om erover te praten, maar niemand heeft enig bewijs.”

Organisatie ontkent beschuldigingen

De organisatie van de Spelen in Rio de Janeiro reageerde ontkennend op de beschuldigingen. Communicatie-directeur Mario Andrada:

“Rio de Janeiro won het recht op het organiseren van de Spelen omdat het het beste project had. Het verschil in stemmen, 66 tegenover 32 voor Madrid, sluit alle mogelijkheden van mogelijke corruptie uit.”