Cartel Land NPO 2, 22.55-0.35u.

Amy, over zangeres Amy Winehouse, ging er tijdens de afgelopen Oscaruitreiking vandoor met de prijs voor beste documentaire. De andere grote kanshebber was Cartel Land, een soms zenuwslopende documentaire over de strijd van gewapende burgerwachten tegen de Mexicaanse drugskartels aan beide kanten van de Mexicaans-Amerikaanse grens. Regisseur Matthew Heineman schakelt tussen twee hoofdpersonen. Ten eerste José Manuel Mireles, een charismatische art die leiding heeft over de Autodefensas, een groep die het opneemt tegen het geweld van een kartel in de Mexicaanse deelstaat Michoacan. In de VS volgt hij de Amerikaan Tim ‘Nailer’ Foley, die met een paramilitair groepje de grens ‘bewaakt.’ Het Mexicaanse verhaal krijgt (terecht) de meeste aandacht. De Autodefensas lijken goed werk te doen, maar al snel zien we de keerzijde van hun aanpak. Waar ligt de grens? Heineman zit er bovenop en neemt grote risico’s. Zo zijn er meerdere scènes waarin hij middenin vuurgevechten tussen de burgerwacht en bendeleden komt. Daar kan zelf een harde dramaserie als Narcos niet tegenop.