Dit zijn de beste tien boeken van de maand februari

Boeken van Sue Klebold, Mensje van Keulen, Boris Pasternak en Anton Valens: dit zijn onze tien beste boeken van de maand februari.

  Non-Fictie

 • Tonio Andrade: De val van Formosa

  tonio

  China wist het lucratieve VOC-wingewest Formosa te veroveren. Hoe dramatisch zich dat voltrok vertellen drie nieuwe boeken, schrijft Roelof van Gelder.

 • Sue Klebold: Het besef van een moeder

  sue"

  Sue Klebold leerde haar zoon volgens Maartje Somers flossen, zonnebrand smeren en oppassen met drank en drugs. In 1999 ontpopte hij zich in als een van de schutters op Columbine High School.

 • Arie Pais: Omkijken

  arie

  De één was tien jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, de ander negen: Arie Pais en Jan Terlouw. Pais, afkomstig uit een joods milieu, zat ondergedoken in Barneveld, domineeszoon Terlouw beleefde de bezetting in Wezep. Beiden waren hyperintelligente jongens die in de oorlogsjaren op alle manieren door gingen met kennis vergaren. De één werd econoom, de ander natuurkundige. Mark Kranenburg las de boeken die over Pais en en Terlouw zijn verschenen.

 • The Rise and Fall of American Growth: Robert J. Gordon

  gordon

  Nog nooit veranderde de wereld zo snel en ingrijpend als in het huidige digitale tijdperk, beweren techno-optimisten. Flauwekul, vindt Robert J. Gordon. De ICT-revolutie kan niet tippen aan de tweede industriële revolutie van 1870-1970. ‘De vooruitgang ligt achter ons’, ontdekte Bernard Hulsman.

  ●●●●

  Princeton University Pess, 762 blz. € 37,-

 • Weerbare democratie: Bastiaan Rijpkema

  democratie

  Sharia-wetgeving kun je wettelijk niet tegenhouden, stelde toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner ooit. Hoe fataal is zo’n fatalistische opvatting voor de democratie? Rob Hartmans las Weerbare democratie, de dissertatie van rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema.

  ●●●●

  Nieuw Amsterdam, 335 blz. € 24,95

 • Fictie

 • Noodlanding: Kira Wuck

  kira

  De personages in de vaak absurdistische verhalen van Kira Wuck lijden aan een Stockholmsyndroom voor mateloosheid. Ze zijn van het tegen-de-klippen-op-soort, maar niet allemaal, ziet Hannah van Wieringen.

  ●●●●

  Podium,160 blz. € 17,50

 • Schoppenvrouw: Mensje van Keulen

  mensje

  Opnieuw draait het in een roman van Mensje van Keulen om een moeder die om moet zien te gaan met een gewelddadig kind. Was haar vorige roman rondom dit thema nog licht: Schoppenvrouw is duister en mooi vindt Toef Jaeger.

  ●●●●

  Atlas Contact, 144 blz. €18,99

 • Shylock is My Name: Howard Jacobson

  howard

  Bestaat er een inherent stereotype jood? Deze vraag krijgt Howard Jacobsen in Shylock is My Name aangereikt door Shakespeare’s komedie The Merchant of Venice, waarvan de roman een bewerking is. Toef Jaeger las het boek.

  ●●●●

  Random House, 275 blz. € 19,99. De vertaling verschijnt in april

 • Boris Pasternak: Dokter Zjivago

  Dokter Zjivago

  Een nieuwe vertaling van Dokter Zjivago laat volgens Michel Krielaars zien hoe de Russische revolutie een hele beschaving heeft vernietigd en moorden tot iets gewoons maakte. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen ervan in Rusland aanwezig.

  ●●●●

  Vert. Aai Prins. Van Oorschot, 688 blz.

  € 44,99

 • Anton Valens: Het compostcirculatieplan

  Het compostcirculatieplan

  Valens is een geestige schrijver, vindt Arjen Fortuin. Dat blijkt weer uit zijn roman over het onderhouden van een volkstuin en over een bekend homopaar. Het tuinleven, zo blijkt, staat symbool voor het modderige, echte leven.