Kunstenaars houden atelier aan boord van grote vrachtschepen

Het heet Container Artist Residency en het houdt in dat een kunstenaar tijdelijk een atelier inricht op een groot vrachtschip. En met dat containerschip mee gaat varen, zes weken lang langs internationale scheepsroutes.

Zeven kunstenaars zijn geselecteerd, uit de ongeveer tweeduizend die zich hadden aangemeld, schrijft The Art Newspaper. Zij zullen dit voorjaar vertrekken. Een van hen is de Britse schilder Christopher Page. Hij is onlangs verhuisd naar Athene, om getuige te zijn van de massamigratie die daar plaatsvindt. In The Art Newspaper zegt hij: „De verplaatsing van mensen en spullen in schepen over de hele wereld is een belangrijk, grotendeels onzichtbaar onderdeel van de wereld waar wij in leven.”

De andere deelnemers zijn filmmaker Tyler Coburn, fotograaf Mari Bastashevski, kunstenaarsduo Revital Cohen en Tuur Van Balen, webdesigner Erin Diebboll, de Hongaarse kunstenaar Ferenc Gróf en geluidsartiest Samson Young. Het project wordt gesponsord door het grootste scheepsbedrijf van Israël, ZIM Integrated Shipping Services.

Ook de bedenker van het project is Israëlisch: Maayan Strauss, kunstenaar en architect. Zij maakte zelf eerder als artist-in-residence reizen op containerschepen, de eerste keer uit geldgebrek toen ze van Israël naar de VS wilde.

Volgens Strauss is het een raar idee dat reizen voor mensen zo duur is, terwijl tegelijk onnoemelijk veel goederen in containers de zeeën oversteken. Eenmaal op zee was er de eigenaardige tegenstelling tussen enorme ruimtelijkheid en de geringe omvang van de vertrekken voor mensen op het containerschip.