Economie

Carrefour komt terug in Indonesië

Indonesië kunnen winkelen in Carrefour winkelcentra, Beijing is trots op het grote aantal unicorns en Airbus begint met de bouw van een tweede fabriek in China.

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Drie jaar nadat Carrefour zijn Indonesische dochter verkocht aan CT Corp komt het merk terug. CT Corp wil van Carrefour niet zomaar een supermarkt maken, maar een winkelcentrum met restaurants, winkelketens en entertainment, schrijft de Nikkei Asian Review.

De verandering is nodig omdat de voorkeur van de Indonesische consument verandert. De gerenoveerde Transmart Carrefour in het centrum van Jakarta heeft een Coffee Bean café, een Wendy’s hamburgerrestaurant en een Baskin Robbins ijssalon. Dat zijn allemaal franchises die worden geleid door CT Corp.

Een verdieping hoger kan men terecht in een supermarkt, een elektronicazaak en kleding- en cosmetica-winkels. Dan is er nog een verdieping met onder meer een gokhal. Volgens de Nikkei Asian Review stroomt het, zeker in de weekenden vol met winkelende families.

Dit is pas het begin, zegt Chairul Tanjung, topman van CT Corp.

We zijn heel, heel agressief. In de komende drie tot vier jaar, zorgen we ervoor dat iedere grote stad een Transmart winkel heeft.

Er zijn al tien nieuwe winkels gepland, en in 2020 moeten er 200 geopend zijn. De bestaande Carrefours worden ondertussen omgebouwd volgens de nieuwe formule.

Beijing telt na Sillicon Valley de meeste unicorns

Sillicon Valley, pas op! Beijing komt eraan. Op Sillicon Valley na, heeft de Chinese hoofdstad namelijk het grootste aantal technologische startups, meldt China Daily. Er zijn inmiddels veertig zogenaamde unicorns, tech startups die op meer dan één miljard dollar (920 miljoen euro) worden gewaardeerd. Drie van die bedrijven zijn zelfs meer dan tien miljard dollar (9,2 miljard euro) waard.

De vraag is wel in hoeverre het hier nog om startups gaat. Op nummer één in de lijst staat namelijk smartphone merk Xiaomi, met een waarde van 46 miljard dollar (42,4 miljard euro). De meeste unicorns werken in e-commerce, internetbankieren, consumentenelektronica, transport en big data.

Volgens Lin Renxiang, een analist bij iResearch Consulting Group, is het niet vreemd dat er zoveel startups in Beijing gevestigd zijn.

China’s topuniversiteiten en onderzoeksbureaus zijn gevestigd in Beijing, wat zorgt voor de ontwikkeling van technisch talent voor deze bedrijven.

Airbus bouwt tweede fabriek in China

De bouw van de tweede Chinese fabriek van Airbus is begonnen. Met enige ironie merkt de South China Morning Post op dat juist het land dat het duopolie van Airbus en Boeing hoopt te breken, de plek wordt waar beiden graag hun vliegtuigen bouwen.

Het nieuwe assemblagecentrum voor de A330 wordt gebouwd in Tianjin, naast de fabriek waar de A320 in elkaar wordt gezet. Het in elkaar zetten van de cabine, afmonteren, verven en testen van de toestellen begint volgend jaar. Dan moeten de fabrieken een toestel per maand afleveren.

Op hetzelfde moment is Boeing een plek aan het uitzoeken voor zijn eerste fabriek in China. Tijdens het bezoek van president Xi Jinping aan de Verenigde Staten, in september, werd afgesproken dat er 38 miljard dollar (35 miljard euro) zou worden uitgetrokken voor 300 toestellen. Die moeten in China geassembleerd worden.