Belgische politie kreeg maanden voor ‘Parijs’ al tip over aanslag

In juli 2014, ruim voor de aanslagen in Parijs in november 2015, kreeg de Belgische politie een tip dat de broers Abdeslam een aanslag voorbereidden.

Een tekening van Molenbeek, waar de broers Abdeslam woonden, met het 'peace and love'-teken erbij.
Een tekening van Molenbeek, waar de broers Abdeslam woonden, met het 'peace and love'-teken erbij. Foto Yves Herman / Reuters

De Belgische politie zou in juli 2014, ruim voor de aanslagen in Parijs in november 2015, een tip hebben gekregen dat de broers Salah en Brahim Abdeslam een aanslag voorbereidden. Dat meldt de Belgische krant De Tijd. ‘De politie had de aanslagen in Parijs kunnen vermijden’, kopt de krant op basis van bronnen in politiekringen.

In juli 2014 zou de antiterreureenheid van de Belgische politie een tip hebben gekregen van iemand die dicht bij de familie van de broers Abdeslam staat. Salah en Brahim waren twee van de daders van de dodelijke aanslagen in Parijs. Bij de serie aanslagen kwamen 133 mensen om.

Lees ook het artikel van NRC-correspondent in Parijs Peter Vermaas: Hoe Parijs zijn 149 doden herdenkt.

Contact met ‘brein achter de aanslagen’

Volgens de tipgever bereidden de broers een aanslag voor en hadden zij contact met Abedelhamid Abaaoud, die veelal wordt aangeduid als ‘het brein achter de aanslagen in Parijs’.

Volgens De Tijd waren ten minste tien agenten van de antiterreureenheid op de hoogte van die informatie, maar werd er geen onderzoek geopend. Uiteindelijk startte de lokale politie van Molenbeek in februari 2015 een onderzoek. Dat is een half jaar nadat de informatie was binnengekomen. De broers Abdeslam zijn toen ondervraagd, maar er was onvoldoende bewijs om de broers op te pakken. De federale politie oordeelde dat de Abdeslams geen gevaar vormden, waarna het dossier in juni 2015 werd geseponeerd.

Salah Abdeslam is nog altijd voortvluchtig, Brahim overleed bij de aanslagen.

Het Comité P, het orgaan dat de politie controleert, is intussen op de hoogte van de nieuwe informatie. Dit orgaan gaat oordelen of er fouten zijn gemaakt.