Argentinië sluit akkoord met twee hedgefondsen

De Argentijnse regering heeft een principeakkoord gesloten met twee Amerikaanse hedgefondsen waarbij het land een grote schuld heeft uitstaan. Dat kondigde de Amerikaanse onderhandelaar Daniel Pollack maandag aan, na maanden van onderhandelingen. Als het Argentijnse Congres instemt – wat nog niet zeker is – komt er een einde aan vijftien jaar juridische strijd, en kan Argentinië weer geld ophalen op de internationale kapitaalmarkten.

Het akkoord met de hedgefondsen onder leiding van Paul Singer van NML Capital betreft een schikking van 4,3 miljard euro. De deal is een grote overwinning voor Mauricio Macri, die in november nipt het Argentijnse presidentschap won.

Macri beloofde radicale hervormingen na het links-populistische beleid van Néstor en Cristina Kirchner, die het land twaalf jaar leidden. Een deal met de ‘aasgierfondsen’, zoals Kirchner ze steevast noemde, is een belangrijke stap in het herstellen van de stagnerende economie.

Argentinië heeft schulden na het gedwongen bankroet in 2001. Met de meeste schuldeisers werd in 2005 overeenstemming bereikt om slechts 30 procent van het totaal af te lossen. Twee Amerikaanse hedgefondsen gingen niet akkoord, stapten naar de rechter. Die besliste dat hun schuld volledig moest worden terugbetaald. Het leidde in 2014 tot een technisch faillissement, omdat Argentinië weigerde te betalen.