Achmea ziet winst dalen door stormschade

Door claims na stormschade moest de verzekeraar zo’n 120 miljoen uitkeren aan verzekerden.

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Achmea heeft in 2015 veel last gehad van schadeclaims na stormschade. De claims kostten de verzekeraar in totaal 120 miljoen euro, zo meldt Achmea bij het bekendmaken van de jaarcijfers. Over heel 2015 werd een nettowinst behaald van 386 miljoen euro.

Daarnaast drukte een stijging van de zorgkosten op het resultaat van Achmea; er werd 481 miljoen euro vrijgemaakt om de stijging van de premies te beperken.

Toch wist het bedrijf een nettowinst van 386 miljoen euro te behalen. Die werd volgens de verzekeraar grotendeels gerealiseerd door kostenverlagingen over de volle breedte van het bedrijf. Achmea zegt de afgelopen drie jaar zo’n 300 miljoen euro aan kosten bespaard te hebben; in totaal moesten zo’n 2.400 medewerkers het bedrijf verlaten als gevolg van bezuinigingen. Vorig jaar beperkten reorganisatiekosten de winst nog tot 16 miljoen euro.

De premie-inkomsten bleven met 20 miljard euro stabiel ten opzichte van een jaar geleden. Onder Achmea vallen onder meer de verzekeraars Interpolis, FBTO, Zilveren Kruis, Avéro, Inshared en Centraal Beheer.