’5 tot 6 miljoen ontslagen in China tegen overproductie’

Het gaat om “zombiefabrieken” in de zware industrie, die hun productie al hebben stilgezet.

Een werknemer van een scheepsbouwbedrijf in Shanghai rust uit.
Een werknemer van een scheepsbouwbedrijf in Shanghai rust uit. Foto Carlos Barria / Reuters

China is van plan vijf tot zes miljoen werknemers van industriële staatsbedrijven te ontslaan in de komende twee à drie jaar. Dat zeggen twee anonieme hooggeplaatste bronnen tegen persbureau Reuters. Het megaontslag moet de overproductie en milieuvervuiling in China tegengaan.

Volgens een bron zullen de ontslagen onder meer in de cementindustrie, glasindustrie en scheepsbouw vallen. Het gaat dan om zogeheten “zombiefabrieken”, die hun productie al hebben stilgezet, maar waarvan het personeel nog steeds uitbetaald krijgt door lokale overheden uit angst voor sociale onrust en verlies van belastinginkomsten.

Lees ook: over een ex-manager van een zombiefabriek China houdt failliete fabrieken angstvallig open

Kolen- en staalindustrie

Maandag maakte de minister van Personeelsbeleid en Sociale Zekerheid Yin Weimin al bekend dat de Chinese overheid 1,8 miljoen werknemers verwacht te ontslaan in de kolen- en staalindustrie. Hij gaf geen tijdspanne. De Chinese overheid heeft nog niet gereageerd op de nieuwe cijfers van Reuters.

China probeert al jaren de overproductie in de zware industrie te beteugelen, maar vooral regionale overheden werken deze plannen tegen. De reorganisatie van staatsbedrijven tussen 1998 en 2003 kostte al 28 miljoen Chinezen hun baan, en de overheid 73,1 miljard yuan (10 miljard euro) aan schikkingen.

Handelsconflict met EU dreigt

De Europese Kamer van Koophandel (EUCham) wil dat China de overcapaciteit in de Chinese industrie aanpakt, omdat anders een handelsconflict dreigt te ontstaan. De Europese Unie en Europese staalbedrijven verzetten zich steeds luidruchtiger tegen de import van goedkoop, gesubsidieerd Chinees staal. Dat is staal dat bij gebrek aan binnenlandse vraag in China wordt geëxporteerd.