200 ‘geldezels’ opgepakt in internationaal onderzoek

Geldezels stellen hun rekening beschikbaar aan criminelen die geld onrechtmatig hebben verkregen, bijvoorbeeld door phishing.

Een pinautomaat van ING. De man op de foto komt niet in het verhaal voor.
Een pinautomaat van ING. De man op de foto komt niet in het verhaal voor. Foto Remko de Waal / ANP

In een internationaal politieonderzoek zijn tweehonderd personen gehoord die hun rekening beschikbaar hebben gesteld aan criminelen. Onder hen zijn vijftig Nederlanders. Dat meldt de politie.

Door deze zogenoemde ‘geldezels’ (van het Engelse ‘money mule’) kunnen criminele organisaties gestolen geld overhevelen zonder dat identiteit van hun leden bekend wordt. Dit gebeurt geregeld bij phishing, waarmee fraudeurs via de telefoon of per e-mail achter bankgegevens proberen te komen.

7,5 miljoen euro

Tussen 22 en 26 februari voerden verschillende handhavingsinstanties en justitiële diensten uit België, Denemarken, Griekenland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Spanje en Portugal het onderzoek uit. Volgens de politie is het totale bedrag dat op de rekeningen van de opgepakte geldezels is gestort 7,5 miljoen euro, waarvan acht ton in Nederland. De Nederlandse verdachten zijn na verhoor vrijgelaten en zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Vorig jaar voerde Nederland een vergelijkbaar nationaal onderzoek uit. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek naar geldezels internationaal is uitgevoerd, aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie. Het politieonderzoek werd geleid door Nederland, als onderdeel van de Electronic Crimes Task Force (ECTF).

“Nederland werkt al jaren nauw samen met de banken. In het buitenland is dat niet zo gewoon.”

De verwachting is dat meer verdachten opgepakt zullen worden. In totaal zijn vijfhonderd tot zeshonderd transacties bij de banken bekend, volgens de woordvoerder. Door de verhoren en het bekijken van camerabeelden waarop het geld van de rekeningen wordt gepind, probeert de politie ook criminelen achter de geldezels te vervolgen.

Campagne

Met een nieuw preventieprogramma wil de politie het gebruik van geldezels bestrijden door bewustwording. De risico’s van deze criminele praktijken moeten bekender worden bij het grote publiek. Een persoon die is gebruikt als geldezel krijgt een strafblad en komt op de zwarte lijst bij banken, waardoor hij of zij jarenlang geen rekening kan openen of lening kan afsluiten. Ook zal diegene het geld moeten terugbetalen. De politie noemt de pakkans “zeer hoog“.