Longreads

Zo is het om een halfjaar op Mars te wonen

Hoe is het om te leven op Mars? Een groep Amerikaanse wetenschappers onderzoekt het op Hawaï.

Screenshot YouTube/The Guardian

Hoe is het om te leven op Mars? Het is een vraag die aardbewoners al decennialang bezighoudt. Met, het moet gezegd, behoorlijk wisselende antwoorden: van een kale, dorre plek waar overleven nauwelijks mogelijk is, tot een planeet bevolkt door moordlustige, groene wezentjes.

Allemaal fictie, natuurlijk. Maar hoe is het nou écht om te wonen op Mars? Dat kun je lezen in een boeiende longread van de Amerikaanse wetenschapper Sheyna Gifford op de website van tijdschrift Aeon. Om dat te beschrijven heeft ze geen anderhalf jaar durende ruimtereis ondernomen, maar een enkeltje naar het eiland Hawaï.

Samen met een groep wetenschappers van NASA leeft ze daar een jaar lang in een grote, witte koepel op de berg Mauna Kea. In die koepel hebben ze het leven op de planeet nagebootst. The Martian, dus, maar dan in het echt.

Het doel van de missie, volgens Gifford?

“Collaboration is one of the key motivations behind the sMars project: to find out what people need to live, work and survive together on other planets, and how to give it to them.”

Dat levert interessante taferelen op. Hoewel het zuurstofgehalte daar gewoon naar aardse maatstaven is, lopen ze buiten de koepel rond in ruimtepakken. Een bericht sturen naar ‘planeet aarde’ kan alleen met twintig minuten vertraging, zoals in het echt ook het geval is.

Maar hoe is het om met zes mensen in zo’n kleine ruimte te wonen? En wat als er een voedseltekort is? Of wat te doen bij een medisch noodgeval? Het project is nu een halfjaar bezig. Lees Giffords bevindingen op ‘Mars’ op de website van Aeon.

Life on Mars op de website van Aeon (3.400 woorden, leestijd 14 minuten).