House of Cards seizoen 4: de machtsstrijd tussen Claire en Frank Underwood

Na een matig derde seizoen pakt House of Cards in seizoen 4 weer uit. Een keiharde machtsstrijd tussen Frank en Claire is begonnen.

‘Jij wilt iets betekenen? Ik zal je de harde, gore waarheid vertellen. Zonder mij ben je helemaal niets.”

Keiharde woorden gebruikte president Frank Underwood (Kevin Spacey) aan het eind van seizoen 3 om zijn ambitieuze echtgenote Claire (Robin Wright) op haar nummer te zetten.

Terwijl hij het gezicht van de First Lady met zijn grote hand fijnkneep, alsof ze een stout kind was, verwoordde hij eindelijk wat al die voorgaande seizoenen al onder de oppervlakte borrelde.

Hij, Frank Underwood, is de machtigste man op aarde. Niemand, zelfs zijn eigen vrouw niet, haalt hem onderuit. Na die scène volgde er nog maar één. Claire die haar spullen pakte en zei: „I’m leaving you.

Met deze cliffhanger eindigde vorig jaar House of Cards, een seizoen dat overigens een stuk minder goed uit de verf kwam dan de voorgaande seizoenen.

Aangezien het powerkoppel Frank en Claire inmiddels het Witte Huis had veroverd – Underwood had zich vanuit het Huis van Afgevaardigden via allerlei vuile praktijken weten op te werken tot vicepresident – moest dit politieke drama ineens van nieuwe, inventieve plotlijnen worden voorzien. Dat mondde uit in matige scènes waarin eindeloos werd gekibbeld met de Russische machopresident Petrov (Lars Mikkelsen) en Frank zich in de hoek gedreven voelde door Heather Dunbar die zich eveneens verkiesbaar stelde als presidentskandidaat voor de Democraten.

Lady Macbeth of Machiavelli

Het personage van Underwood werd bovendien minder overtuigend doordat hij zich ineens van zijn mildere kant liet zien door het banenprogramma America Works op te zetten. Ineens zagen we in Frank zelfs een vage idealist ontwaken.

Maar daar was dus ineens Claire. Na dertig jaar besluit ze om op een cruciaal moment in Franks carrière – de voorverkiezingen in New Hampshire zijn in aantocht – hun huwelijk te saboteren.

En dat is waar het in het vierde seizoen om draait: de machtsstrijd tussen twee onbuigzame, van elkaar afhankelijke spelers.

Want wie is de president als de First Lady niet achter hem staat? Kan hij de verkiezingen winnen als er geroddeld wordt door de pers over echtelijke ruzies? En wat blijft er over van ijskoningin Claire zodra zij, zonder steun van haar man, rücksichtslos haar eigen carrière nastreeft?

In dit nieuwe seizoen gaan we zien wie als sterkste boven komt drijven: Lady Macbeth of Machiavelli. Althans, daar lijkt het wel op na het zien van de eerste zes afleveringen. In ieder geval valt nu al te concluderen: dit is House of Cards in topvorm. Maker en schrijver van de serie Beau Willimon – die na dit seizoen is gestopt, maar al heeft aangekondigd dat een vijfde op komst is – heeft de oorspronkelijke swung weten terug te brengen.

Zo duiken er aardig wat schimmen uit het verleden op (soms is het raadzaam op house-of-cards.wikia.com na te gaan wie op welke manier slachtoffer werd van de Underwoods) en worden, op ingenieuze wijze, een aantal losse draadjes aan elkaar geknoopt.

Wie bijvoorbeeld dacht dat figuren als verslaggever Lucas Goodwin of de steenrijke industrieel Raymond Tusk al afgedaan waren, heeft het mis.

Het logo van Underwoods campagne.

Opvallend is dat dit keer een belangrijke rol is weggelegd voor nieuwkomer LeAnn Harvey (Neve Campbell) – als rechterhand van Claire – en Doug Stamper (Michael Kelly), stafchef van het Witte Huis. Al seizoenen lang heeft deze zwijgzame, gereserveerde man op de achtergrond de vuile klusjes voor Underwood opknapt. Nu wordt steeds duidelijker wat voor een ondoorgrondelijk karakter hij heeft. Waarom pakt hij zichzelf en anderen zo meedogenloos aan? Is het zelfhaat? Of gelooft deze sluwe strateeg oprecht in president Underwood? Het leidt tot veel speculaties.

Hoe dan ook zorgt dit seizoen voor de nodige shock and awe. Zeker voor wie zich wil vergapen aan de keiharde machtspolitiek die wordt gevoerd tijdens de verkiezingsstrijd.

En Claire? Laten we zeggen dat zij gretig gebruik maakt van een motto dat haar man al 26 jaar lang heeft uitgedragen: „Als de tafel niet goed gedekt is, gooi dan de tafel om.”

House of Cards seizoen 4 is vanaf vrijdag 4 maart te zien op Netflix, 13 afl. van 55 min.